Provincie Utrecht

Persbericht

Informateur: binnen 3 weken nieuw college van GS mogelijk

4-4-2003
De informateur voor een nieuw bestuurscollege van Gedeputeerde Staten, drs. C.J.G.M. de Vet (burgemeester van Leusden) heeft op vrijdag 4 april verslag uitgebracht aan Provinciale Staten. Op basis van gesprekken met de fractievoorzitters meent De Vet dat er twee serieuze opties voor bestuurlijke samenwerking in de periode 2003-2007 mogelijk zijn. Een optie die hij noemt "vernieuwd doorgaan" alsmede een tweede optie "samenwerking met GroenLinks".

De informateur heeft een enorme betrokkenheid in de Staten geconstateerd om de bestuurscultuur te vernieuwen. "Het percentage nieuwe leden van Provinciale Staten is 60%, dat schept dus een goed klimaat voor een vernieuwingsslag", aldus de informateur. Dat betekent niet zonder meer dat doorgegaan kan worden met de "oude coalitie". Er zijn vooral brede opvattingen in Provinciale Staten om de bestuurscultuur nieuwe impulsen te geven, "die moeten worden opgepakt". Daarom heeft De Vet de variant "vernieuwd doorgaan" ontwikkeld waarbij onder strikte randvoorwaarden van bestuurlijke vernieuwing een nieuwe coalitie tussen CDA, PvdA en VVD ontstaat. Volgens De Vet mag niet het beeld ontstaan dat het nieuwe college gelijk is aan het oude. Concreet betekent dit dat de drie fracties zowel afzonderlijk als gezamenlijk de opdracht krijgen om bij de personele invulling van GS te zorgen voor continuïteit èn vernieuwing. In de praktijk zou dit betekenen dat iedere partij een nieuwe gedeputeerde en een reeds ervaren gedeputeerde levert. "Dit is nodig", zegt De Vet "omdat personen bij uitstek boegbeelden zijn van cultuur vernieuwen". Bovendien wil De Vet dat PS in de vervolgfase de gelegenheid krijgen zich uit te spreken over de bestuurscompetenties van de nieuwe gedeputeerden.

Koerswijziging
Als tweede randvoorwaarde bepleit De Vet stroomlijning van de portefeuilles van het college. "Dat maakt de slagkracht naar de rijks- en gemeentelijke overheid veel sterker".
Tevens wordt bij deze coalitie bepleit een sterke koerswijziging "van beleidsproductie" naar "uitvoering" met een doorwerking daarvan in het ambtelijk apparaat.
Deze drie randvoorwaarden moeten zichtbaar worden in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten; "naarmate gekozen wordt om met dezelfde coalitie verder te gaan wordt het belang om de cultuurverandering concreet zichtbaar te maken des te groter". Een tweede keuzemogelijkheid, die ook zeer realistisch is, betreft een coalitie tussen CDA, PvdA en GroenLinks. Gelet op het draagvlak van fracties in Provinciale Staten adviseert De Vet eerst de coalitie "vernieuwd doorgaan" te verkennen. > Rapport informateur (MS Word, 128 Kb)

Meer informatie: Wilbert van Herwijnen, telefoon 030-258 23 60 of Wilbert.van.Herwijnen@provincie-utrecht.nl