Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Herziening van de voorwaardelijke veroordeling

Annette Dijkstra
070 370 4888

4302
04.04.03

De huidige taak- en voorwaardelijke straffen laten zich niet eenvoudig vervangen door een nieuwe, overkoepelende hoofdstraf. Werk- en leerprojecten, elektronisch toezicht en andere strafvormen zijn te divers om onder één uniforme regel te vatten.
In plaats van de invoering van een nieuwe hoofdstraf, zou het beter zijn de voorwaardelijke veroordeling te herzien. Bijvoorbeeld door de voorwaarden expliciet te benoemen in de wet. Deze voorwaarden kunnen worden uitgebreid met een locatiegebod en het betalen van schade aan het slachtoffer. Dat stelt de Commissie Vrijheidsbeperking in haar advies Vrijheidsbeperking door Voorwaarden dat minister Donner vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De commissie werd op 8 mei 2001 ingesteld en stond onder leiding van prof. mr. M. Otte.

Een effectieve aanpak van de criminaliteit beïnvloedt gedrag van daders en vermindert recidive. Juist voorwaardelijke veroordeling leent zich hiertoe, aldus de commissie. Doordat de straf voorwaardelijk is, is het aantrekkelijk voor een veroordeelde om zijn gedrag aan te passen. Houdt hij zich aan de voorwaarden - en vermijdt hij recidive -, dan hoeft hij die straf immers niet te ondergaan. De commissie pleit dan ook voor herziening van de voorwaardelijke veroordeling.

Een duidelijk wettelijk kader is bij deze herziening geboden. De commissie stelt voor de voorwaarden aan een voorwaardelijke straf in de wet op te nemen en te normeren. In totaal stelt de commissie vijftien categorieën van voorwaarden voor, waaronder de 'algemene' voorwaarde dat geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd. Bekende voorwaarden zijn het contactverbod, het locatieverbod, de meldplicht en het verbod op drugs of alcohol eventueel gecombineerd met een verplichte behandeling. Tot de voorwaarden behoren ook elektronisch toezicht of begeleiding door een (reclasserings)instelling.

Daarnaast stelt de commissie voor om de rechter de mogelijkheid te bieden een locatiegebod als voorwaarde te stellen. Dat betekent dat de veroordeelde wordt verplicht te verblijven op een bepaalde door de rechter aangewezen locatie. Ook wil de commissie het betalen van schade aan het slachtoffer als voorwaarde stellen. Als de betreffende veroordeelde niet betaalt, volgt alsnog de tenuitvoerlegging van de vrijheidsstraf. De voorwaardelijke veroordeling zou net zoals nu het geval is - beperkt moeten blijven tot vrijheidsstraffen van maximaal één jaar.

De commissie stelt verder voor het Openbaar Ministerie te laten beslissen als de veroordeelde zich niet houdt aan de voorwaarden bij zijn straf. Tegen die beslissing kan de veroordeelde een bezwaarschrift indienen bij de rechter. Als de veroordeelde opnieuw een strafbaar feit begaat moet hij gewoon bij de rechter voorkomen.

De voorstellen van de commissie worden betrokken bij de maatregelen in het kader van de Modernisering Sanctie Toepassing, onderdeel van het Veiligheidsprogramma.

---

04 apr 03 16:11