Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Agentschap Telecom start met project Etherflits
Nummer: 257

Datum: 04-04-2003

Op 12 maart 2003 is Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken gestart met het project Etherflits. Dit project houdt in dat het agentschap op een andere wijze het illegale gebruik van FM omroep frequenties tegengaat. Waar voorheen de nadruk werd gelegd op het voorkomen en verhelpen van storingen, ligt bij deze actie de nadruk op het tegengaan van illegaal uitzenden. Het project richt zich specifiek op illegaal frequentiegebruik in Noordoost Nederland. In dit gebied is namelijk gebleken, dat er ondanks alle inspanningen van Agentschap Telecom nog steeds illegale zenders actief zijn. Het juiste aantal zenders is niet nauwkeurig te bepalen, omdat de zenders niet continu in de lucht zijn.

Wat houdt de actie Etherflits in?
Gedurende een jaar zullen inspanningen van ambtenaren van Agentschap Telecom uit heel Nederland gebundeld worden om illegale zenders in Noordoost Nederland op te sporen en te bestraffen. Voorheen werden deze activiteiten vooral gekoppeld aan storingen. Het komende jaar zal door het projectteam elke vorm van illegaliteit tegen worden gegaan. Hiervoor wordt de ether dag en nacht uitgeluisterd. Bij constatering van een illegale zendactiviteit zal Agentschap Telecom snel en adequaat optreden. Vanzelfsprekend wordt ook in overige delen van Nederland streng opgetreden tegen elke vorm van illegaal gebruik van frequentieruimte.

1 Sancties en inbeslagname
Wanneer een illegale zendactiviteit wordt geconstateerd zal een ambtenaar van Agentschap Telecom in samenwerking met de regiopolitie de zendapparatuur in beslag nemen. Daarnaast zal de Officier van Justitie een boete eisen, die kan oplopen tot 1100 euro. Naast deze boete wordt tevens een bestuursrechtelijke last onder dwangsom opgelegd door Agentschap Telecom. Dit houdt in dat bij een herhaling van de overtreding, er een bedrag van 2250 euro dient te worden betaald per geconstateerde overtreding, per week. Deze last onder dwangsom heeft als doel om een herhaling van de overtreding te voorkomen.

2 Resultaten van de actie
Met het hele project streeft Agentschap Telecom ernaar een halt toe te roepen aan illegaal uitzenden. Hiermee beoogt zij een nog beter klimaat te creëren voor de betalende, legaal zendende partijen. Niet alleen is er dan sprake van eerlijke concurrentie, maar ook zal het bereik van de legale zenders gewaarborgd blijven.


Noot voor de redactie