De Unie


Zurich & SRG: Nader contact met overnamepartijen

4 april 2003 - De Ondernemingsraad heeft u de afgelopen dagen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom de adviesaanvragen. Hierbij geven wij u een update van de ontwikkelingen aan vakbondszijde.

Enkele dagen geleden hebben wij een gezamenlijk gesprek gevoerd met de voltallige ondernemingsraad, om de gesignaleerde problemen verder in kaart te brengen, over en weer na te gaan hoe deze verder aan te pakken, en de klokken gelijk te zetten. Het was een zeer constructieve bespreking, die nog eens heeft onderstreept hoe belangrijk het is dat we, met erkenning van de verschillende rollen en verantwoordelijkheden, samen optrekken.

Zoals wij u begin deze week hebben bericht, hebben wij eind vorige week een gezamenlijke brief gericht aan overnamepartijen, met name betreffende de wijze waarop men is omgesprongen met het bepaalde in de SER Fusiegedragsregels en de CAO.

Op deze brief hebben wij nog geen reactie ontvangen, wel zijn wij naar aanleiding van de met SNS Reaal Groep onderhouden contacten door hen uitgenodigd voor een informeel gesprek volgende week om aspecten rondom de voorgenomen overname te bespreken.

Wij kunnen noch willen vooruitlopen op dat gesprek maar geven u wel mee dat wij ons uiteraard zullen concentreren op (het treffen van oplossingen voor) de door ons voorziene personele problematiek: locatie en werkgelegenheid, sociaal plan, arbeidsvoorwaarden en personeelscondities, integratie en "al hetgeen daarmee verband houdt". Kortom, op de pijnpunten zoals u en wij die zien.

Ook met uw directie is contact geweest, waaruit naar voren is gekomen dat wij waarschijnlijk volgende week ook met hen weer aan tafel zullen zitten. In hoeverre dat gelijk oploopt met het gesprek dat we met SNS Reaal gaan voeren is op dit moment niet te overzien.

Van onze kant hebben we wel duidelijk gemaakt dat we er zeer aan hechten dat afspraken rondom de overname en de daaraan verbonden sociale gevolgen met BEIDE overnamepartijen worden gemaakt, en wel zodanig dat er geen gaten vallen.

Met het oog daarop zijn we doende een nader integraal voorstel op te stellen waarin we oplossingen voor de sociale gevolgen doen.

Verder hebben we onze bezwaren tegen de gevolgde gang van zaken bij de overnameplannen ook voor de Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de SER op papier gezet en daar ingediend.

En tenslotte wordt gewerkt aan externe behandeling van een klacht van de vakorganisaties betreffende de wijze van omgang met de spelregels van de CAO.

Het moet ons van het hart dat wij met name die formele procedures met enige tegenzin ingaan. Wij zijn immers primair gericht op belangenbehartiging op de plek waar deze thuishoort: aan de onderhandelingstafel.
Overnamepartijen bieden ons echter weinig keus, de voorgeschreven spelregels zijn er immers niet voor niets. Wij zetten dus ook deze middelen in. Het spreekt echter voor zich dat de vakorganisaties ook alles eraan doen om door middel van constructief overleg met uw huidige resp. uw toekomstige werkgever resultaten te boeken.

Wij houden u op de hoogte en zullen u voor een nadere uitwisseling uitnodigen wanneer aanleiding daartoe is.

Met vriendelijke groet,

Dennis Kohen
Bestuurder

* Intropagina Commerciële Verzekeringen

vrijdag, 4 april 2003