De Unie


Laatste Nieuws
Personeel zorgverzekeraars betaalt eigen preventie

Houten, 4 april 2003 - Als het aan de Zorgverzekeraars ligt, moeten werknemers in deze sector voortaan zelf de preventie van arbeidsrisicos als RSI en werkdruk betalen. Dat blijkt uit de voorstellen van werkgevers voor de CAO Zorgverzekeraars die op 1 juni 2003 moet ingaan. Gerwin van der Lei, bestuurder bij vakbond De Unie, is onaangenaam verrast door de CAO-voorstellen van de zorgverzekeraars.

In de voorstellen van de werkgevers staat dat de loonruimte 2,5% is. Uit deze loonruimte moeten alle kostenverhogingen uit de CAO betaald worden. Het gaat hier om toegenomen pensioenlasten, toegenomen kinderopvangkosten en zelfs de kosten van het arboconvenant. Hierdoor ontstaat de absurde situatie dat werknemers het ziektepreventiebeleid van de werkgevers volledig uit eigen zak moeten betalen, zegt Van der Lei.

De Unie is teleurgesteld over deze insteek van werkgevers. In het najaar van 2002 hebben werkgevers en werknemers centraal de afspraak gemaakt dat de contractloonstijging in 2003 2,5% zou bedragen. Alleen onder strikte voorwaarden mag van deze loonsverhoging afgeweken worden. De door werkgevers genoemde kostenverhogingen vallen niet onder de definitie van contractloonstijging en zouden door de zorgverzekeraars dus niet ten laste van de loonsverhoging gebracht mogen worden.

Van der Lei geeft aan dat De Unie zelf heel bewust heeft gekozen voor zeer beperkte wijzigingsvoorstellen. Hiermee laten wij zien een realistische vakorganisatie te zijn die oog heeft voor de situatie van de branche alsmede de huidige economische situatie. Wij doen hiermee een handreiking, waarvan wij hopen dat deze alsnog door de zorgverzekeraars wordt aangegrepen.

Onder de branche-CAO vallen nagenoeg alle zorgverzekeraars, zoals VGZ, CZ, Amicon en Agis.

* Intropagina Zorgverzekeraars

vrijdag, 4 april 2003