Humanistisch Verbond

Woelig jaar voor HVO

Het afgelopen jaar was een woelig jaar voor het humanistisch vormingsonderwijs. Eind 2002 zou het project `HVO op waarde geschat' afgerond moeten zijn. Hiermee had de Stichting Beheer HVO ingezet op een noodzakelijke veranderingsslag om o.a. de sector verder te professionaliseren en tot een goede vergoeding voor de docenten te komen. Dit om het humanistisch vormingsonderwijs dat wij allen als zeer belangrijk onderkennen, een stevigere basis te geven.

Het veld van HVO-werkgroepen en -docenten had zich achter het project geschaard. En ook het HV heeft haar werkstichting SBHVO hiervoor een forse financiële ondersteuning gegeven. Voor het HV was niet alleen de professionaliseringsslag van groot belang. Het project zou tevens moeten resulteren in een SBHVO dat financieel zelfstandig is, zonder verdere HV-subsidies.

Er is veel werk verzet door SBHVO, door de HVO-werkgroepen en
-docenten om de slag van `HVO op waarde' te maken. Onze waardering voor ieders inzet is groot. Dat een dergelijk veranderingstraject niet zonder problemen en wrijving tussen samenwerkende partijen verloopt, was te verwachten. Maar helaas ontstond er de afgelopen maanden steeds meer zorg bij vele HVO-ers én bij het hoofdbestuur over de gang van zaken in het project. Tijdens de ALV op 2 november 2002 maakte het hoofdbestuur die zorgen al kenbaar.

Er was zeker niet alleen onvrede over de wijze waarop SBHVO opereerde en over wat er tot stand gebracht was. Maar er lagen grote problemen op het vlak van financiën, communicatie en organisatie. Als gevolg daarvan kalfde het draagvlak voor met name de centralisering van de dienstverlening door SBHVO af. Bovendien haakten steeds meer HVO-docenten af en dat terwijl de behoefte aan HVO op scholen juist stijgt. Het was voor het HV tevens uitermate zorgelijk dat er geen uitzicht was op de geplande financiële zelfstandigheid.

Ellende

Terwijl het HV in gesprek was met het bestuur van SBHVO over deze zorgen en oplossingen daarvoor, ontstond een bestuurlijke crisis. Het bestuur van SBHVO had begin november, zonder de vereiste goedkeuring van het hoofdbestuur, de statuten gewijzigd. Deze goedkeuring hing nog af van het oordeel van het hoofdbestuur of er gezien alle problemen wel voldoende draagvlak was voor de organisatorische vernieuwing. Het bestuur heeft het HV voor een voldongen feit trachten te stellen door zich onder een nieuwe stichtingsnaam SHVO/L te presenteren aan het veld en aan de subsidiërende gemeenten. Met het handelen als niet-rechtsgeldige stichting heeft het bestuur veel verwarring gezaaid en het vertrouwen van het HV beschaamd.

Met alle waardering voor de vele uren die de bestuursleden, de heren Stroobach, Springeling en Speelziek, in SBHVO en in het veranderingstraject hebben gestoken, vond het HV evenwel dat er een situatie was ontstaan die de vereniging niet langer voor haar morele verantwoordelijk kon nemen. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat het hoofdbestuur het vertrouwen heeft opgezegd in het bestuur van SBHVO en de drie heren conform de statutaire bevoegdheid per 2 december 2002 heeft ontslagen. Vervolgens is direct een nieuw bestuur benoemd om voor de continuïteit zorg te dragen. De HVO-betrokkenen zijn daarvan op de hoogte gebracht.

Aangezien de ontslagen bestuurders zich niet bij de besluiten van het hoofdbestuur hebben neergelegd en verder handelden als SHVO/l, hebben partijen elkaar helaas in februari voor de rechter moeten treffen. In het kort geding is het HV in het gelijk gesteld. De rechter heeft geoordeeld dat er geen SHVO/L bestaat en dat de drie heren met recht zijn ontslagen.

Toekomst

Deze situatie heeft het HVO geen goed gedaan en dat is te betreuren. Maar de tijd is nu gekomen om weer te gaan bouwen. Het nieuwe bestuur van SBHVO, bestaande uit Willem Kuiper (voorzitter), Jac König (secretaris), Rob Tuyt (penningmeester), Frans Van Bruggen en John Versluis (beide als lid van het bestuur), gaat er de schouders onder zetten. Wij hopen dat met het aanstellen van het nieuwe bestuur het vertrouwen in SBHVO wordt hernieuwd.

Het bestuur zal samen met het HVO-veld- bekijken hoe er een landelijke, ondersteunende organisatie te vormen is die bij zoveel mogelijk HVO-docenten draagvlak heeft, die betaalbaar is en die `toekomstvast' kan zijn.

In tegenstelling tot het besluit om de subsidie voor het HVO in 2003 tot nul te hebben afgebouwd, heeft het HV voor 2003 nog een subsidiepost ad EUR15.000,-- opgenomen.

Wij wensen iedereen veel doorzettingsvermogen, wijsheid en vooral veel plezier in het werken voor het HVO toe. Het HVO is het waard.

Marijke Verstappen

Portefeuillehouder HVO