Gemeente Amstelveen

Gemeente en Werkgroep Holland gaan samen verder in de herstructurering zonder Lodewijk

Het college van B&W en het bestuur van Woongroep Holland hebben besloten om de samenwerking met Woningstichting St. Lodewijk op te schorten in de bestaande herstructureringsprojecten in onder andere Bovenkerk en Carmenlaan. De gemeente en Woongroep Holland hebben bij dergelijke belangrijke projecten behoefte aan samenwerking met een professioneel werkende partner.

Woningstichting St. Lodewijk heeft haar samenwerking met Woongroep Holland begin dit jaar opgezegd en is voornemens met een andere woningcorporatie buiten Amstelveen samen te gaan danwel vergaande samenwerking te zoeken. De woningstichting heeft de gemeente niet gevraagd haar zienswijze te geven over de nieuwe koers en de gemeente heeft tegen die koers zwaarwegende bezwaren. Dit is voor het college van B&W aanleiding geweest om in januari ongevraagd advies uit te brengen aan het ministerie van VROM en te vragen om een nader onderzoek in te stellen naar het functioneren van de corporatie. Dit onderzoek is momenteel gaande. Ook de huurdersraad als vertegenwoordiger van de huurders van Woningstichting St. Lodewijk heeft inmiddels juridische stappen ondernomen omdat zij niet, zoals wettelijk voorgeschreven, geraadpleegd is over het besluit van Lodewijk en bovendien vraagtekens zetten of het belang van de volkshuisvesting in Amstelveen met dit besluit is gediend.

Ondanks deze massieve weerstand in Amstelveen tegen de voornemens van het bestuur en ook na diverse pogingen tot bemiddeling weigert het bestuur van Woningstichting St. Lodewijk nog steeds constructief met de betrokken partijen aan tafel te gaan zitten. Dat betekent dat de toekomst van de volkshuisvestings- organisatie in Amstelveen nog steeds duister is en dat het heel lastig is om bij de grote herstructureringsoperaties als de Carmenlaan en Bovenkerk, die voor vele jaren afspraken vragen van alle betrokkenen, de vaart erin te houden.

Het gemeentebestuur en het bestuur van de Woongroep Holland kunnen voor het project Bovenkerk niet langer wachten tot Lodewijk zich definitief heeft uitgesproken.

Om de voortgang van het project Bovenkerk veilig te stellen is het besluit om de samenwerking met Woningstichting St. Lodewijk op te schorten nu noodzakelijk. Door de stagnatie dreigen 351 woningen in Bovenkerk immers niet of veel later dan gepland te worden aangepakt. Door nu met alleen de Woongroep Holland verder te gaan kan de sloop/nieuwbouw van tenminste 267 woningen volgens plan worden gerealiseerd (het woningbezit van Woningstichting St. Lodewijk in Bovenkerk bedraagt 84 woningen). Snelle duidelijkheid over de toekomst van Woningstichting St. Lodewijk, met respect voor de in het Amstelveense breed heersende mening hierover, is een wezenlijke voorwaarde om weer bij het project te kunnen aanhaken.