Politie Midden- en West Brabant

Persbericht District Breda (4/4)

Breda, vrijdag 4 april 2003

Man verdacht van brandstichting in eigen woning

BREDA: Vanmiddag heeft een binnenbrand gewoed in een woning aan de Ambachtenlaan in Breda. De politie gaat uit van brandstichting en heeft de 39-jarige bewoner aangehouden.

De alarmcentrale kreeg rond 14.35 uur een melding dat er een binnenbrand was in een woning aan de Ambachtenlaan. Aanvullend werd gemeld dat de bewoner de brand zelf gesticht zou hebben en dat hij inmiddels met een koffer bij de bushalte aan de Hovenierstraat stond. De politie heeft de man aldaar aangetroffen en aangehouden. In de woning bleek met benzine brand gesticht te zijn in de woonkamer. Ook de keuken is beschadigd. De brandweer heeft de brand geblust. Het motief voor de brandstichting is nog niet duidelijk. Het team Tuinzigtlaan stelt een nader onderzoek in. De verdachte is in verzekering gesteld.

Insluiping bij bejaarde vrouw

BREDA: Een 73-jarige bewoonster van een woning aan de Zaart is woensdagmorgen het slachtoffer geworden van twee vrouwen die met een smoesje haar woning waren binnen gedrongen. Nadat de vrouwen de woning hadden verlaten miste de bejaarde vrouw een contant geldbedrag van 600 euro en een aantal gouden sieraden. Het slachtoffer deed hiervan morgen aangifte bij de politie.

Een vrouw belde woensdagmorgen aan bij de bewoonster. Ze vroeg of ze pen en papier mocht lenen om een briefje te schrijven voor haar moeder die aan de overzijde zou wonen maar niet thuis was. De bewoonster liet de vrouw niets vermoedend binnen. Terwijl de vrouw aan de tafel zat te schrijven ging de voorbel nogmaals. Daar stond een oudere vrouw die direct doorliep naar de woonkamer en naar het toilet vroeg. Nadat de vrouw terugkwam spraken de vrouwen in een vreemde taal met elkaar. Nadat de dames de woning hadden verlaten, miste de bewoonster geld en sieraden. Het zou gaan om mogelijk Oost-Europese vrouwen. De vrouw die het eerste binnen kwam zou circa 1.65 meter lang zijn, donkerbruin kort geknipt haar hebben en circa 20-25 jaar oud zijn. Van de tweede vrouw is het signalement wat minder duidelijk. Zij zou ouder zijn en circa 1.80 meter lang zijn en zwart lang haar hebben. Het team Tuinzigtlaan stelt een nader onderzoek in.

Bromfietscontroles leveren 71 bekeuringen op

BREDA: Gisteren en vandaag hebben respectievelijk de teams Zuid-Oost en Tuinzigtlaan bromfietscontroles gehouden in hun werkgebied. De controles vonden plaats in samenwerking met het districtelijk scooterteam. Er zijn in totaal 91 bromfietsen gecontroleerd. Daarvan waren er slechts 34 in orde. De overige 57 bestuurders kregen in totaal 71 bekeuringen. Voor het overschrijden van de constructiesnelheid kregen 47 bromfietsbezitters een proces-verbaal.

De controles van Zuid-Oost vonden gistermiddag en avond plaats tussen 15.00 uur en 20.00 uur op onder andere de Teteringsedijk, de Beverweg, het Hooghout, de Mgr. Hopmanstraat en de St. Ignatiusstraat. Het team Tuinzigtlaan controleerde vandaag op de Rijsbergseweg / Graaf Engelbertlaan en Tramsingel/ Lunetstraat.

Overzicht
47 x voor overschrijding constructiesnelheid 11 x voor het niet dragen verplichte helm 4 x geen bromfietscertificaat 2 x voor het voeren van verkeerde vlakken 7 x overige zaken

Jongeren stichten brandje

ZEVENBERGEN: De brandweer heeft gisteravond omstreeks 21.30 uur een brandje geblust op de speelplaats van een school aan de Kreitenborg te Zevenbergen. Het betreft "De Regenboog". Jongelui hebben een band en een motorblok van een bromfiets in brand gestoken. De daders zijn niet meer aangetroffen.

Auto over de kop

STANDDAARBUITEN: Vanmorgen is er omstreeks 11.30 uur een personenauto over de kop gegaan op de A17 ter hoogte van Standdaarbuiten. Het betreft een eenzijdig ongeval, waarbij de 29-jarige bestuurder uit Melisant met zijn linkerwiel in de berm is geraakt en de vangrail heeft geschampt. De bestuurder is met onbekend letsel afgevoerd naar het ziekenhuis in Roosendaal. De auto is total loss.

Controle Horeca

ETTEN-LEUR: Het politieteam Etten-Leur heeft samen met het team Vreemdelingenzaken deze week, woensdag en donderdag, 5 horecagelegenheid bezocht ter controle van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Drie werknemers zijn ter controle van hun identiteit overgebracht naar het politiebureau. Een 37-jarige vreemdeling bleek niet in het bezit te zijn van een geldige verblijfstitel. Hij is ingesloten en in vreemdelingenbewaring gegaan.

Politie houdt man aan voor huiselijk geweld

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 00.00 uur in de wijk Haagse Beemden een 36-jarige Bredanaar aangehouden die verdacht wordt van het mishandelen van zijn zwangere vrouw.

De ruzie begon op de slaapkamer nadat de vrouw gezegd had tegen haar man dat hij zelf het licht maar uit moest doen, toen hij haar had wakker gemaakt met die vraag. Volgens de vrouw heeft hij haar toen bij haar polsen gepakt en door elkaar geschud. De vrouw vluchtte uit haar bed, maar werd door de man vastgepakt. Hij pakte haar vast en sloeg met haar hoofd enkele keren tegen de grond aan. De vrouw probeerde haar voorhoofd te beschermen met haar rechterhand die daardoor is opgezwollen. De verdachte is aangehouden en ingesloten.

Horecatoezicht

BREDA: Agenten van het horecatoezicht hebben vannacht omstreeks 04.00 uur op de Vismarktstraat twee mannen aangehouden die zich erg vervelend gedroegen en zich na een vordering niet wilden verwijderen. De jongens die onder invloed waren van alcohol spraken de agenten aan en bleven hen lastig vallen. Nadat herhaalde keren gevraagd was zich te verwijderen besloten de agenten het tweetal aan te houden. Het gaat om een 22-jarige man uit Etten-Leur en een persoon die zijn naam niet op wenst te geven. De verdachten zijn ingesloten. Verder zijn er 15 foutparkeerders bekeurd.

Insluiping

ZUNDERT: Gisteravond hebben bewoners van een pand aan de Bredaseweg omstreeks 22.35 uur een insluiper betrapt in hun woning. De man die een raar verhaal ophield en zei dat hij de weg zocht naar Rijsbergen vluchtte op een mountainbike. Het gaat om een blanke slanke man van circa 20 jaar oud. Voor zover nu na te gaan heeft de man niets gestolen.

Drie bestuurders aangehouden voor rijden onder invloed

BREDA: De politie heeft vannacht in Breda twee automobilisten bekeurd voor het rijden onder invloed. Ook de Koninklijke Marechaussee heeft vannacht proces-verbaal opgemaakt tegen een man die onder invloed van alcohol een auto bestuurde.

Een 23-jarige man uit Raamsdonksveer werd omstreeks 00.30 uur met zijn auto gecontroleerd op de Nieuwe Prinsenkade. Hij bleek teveel gedronken te hebben. Naar eigen zeggen had hij circa 9 biertjes gedronken. Het was voor deze bestuurder de tweede keer dat hij op het rijden onder invloed werd betrapt. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook omstreeks 00.30 uur maar dan op de Meidoornstraat is een 53-jarige Bredanaar voor hetzelfde feit aangehouden. De man vertelde circa 6 biertjes gedronken te hebben.

Wachtmeesters van de Koninklijke Marechaussee hebben omstreeks 04.30 uur op de Seeligsingel een 44-jarige Tilburger aangehouden die teveel gedronken had. De politie heeft bij deze zaak geassisteerd met de ademanalyse apparatuur. Tegen alle drie de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak bedrijf

BREDA: Vannacht is ingebroken bij een bedrijf aan het Spinveld. De inbrekers hebben met een straatklinker een ruit vernield. Uit het pand is gereedschap gestolen.

Bron: Willem van Hooijdonk