Ministerie van Justitie

Voorwaarden veroordeling herzien in plaats van nieuwe hoofdstraf 4 april 2003

Taak- en voorwaardelijke straffen, werk- en leerprojecten, elektronisch toezicht, en andere strafvormen zijn te verschillend om te vervangen door een nieuwe, overkoepelende hoofdstraf. Dit stelt de Commissie Vrijheidsbeperking in haar advies Vrijheidsbeperking door Voorwaarden dat vandaag door minster Donner naar de Tweede Kamer is gestuurd. De commissie werd op 8 mei 2001 ingesteld en stond onder leiding van prof. M. Otte.

De commissie stelde voor dat het beter zou zijn de voorwaardelijke veroordeling te herzien en in de wet op te nemen in plaats van een nieuw hoofdstraf in te voeren. De voorwaarden kunnen expliciet worden benoemd en uitgebreid met een locatiegebod waarbij de veroordeelde wordt verplicht te verblijven op een door de rechter aangewezen plaats. Ook kan het betalen van een schadevergoeding aan het slachtoffer als voorwaarde worden gesteld.

De commissie stelt in totaal vijftien categorieën van voorwaarden voor waar de veroordeelde zich aan moet houden. Bekende andere voorwaarden zijn het contactverbod, elektronisch toezicht, de meldplicht en het verbod op drugs of alcohol, eventueel in combinatie met een verplichte behandeling.

De voorstellen van de commissie worden betrokken bij de maatregelen in het kader van de Modernisering Sanctie Toepassing, onderdeel van het Veiligheidsprogramma.