Gemeente Tilburg

4-4-2003
Aandacht voor Tilburgs cultureel erfgoed

Voor het eerst subsidie toegekend in kader actieplan Cultureel Bereik Het college heeft voor het eerst subsidie toegekend aan een aantal projecten in het kader van het Actieplan Cultuurbereik/programma Cultureel Erfgoed. Doel van dit programma is het cultureel erfgoed van Tilburg voor alle Tilburgers toegankelijk te maken, met name voor jongeren en 'nieuwe' Tilburgers. Op 31 maart heeft het college in totaal een bedrag van 23.455 toegekend aan vier projecten.

Tilburg Muziekstad
De Tilburgse Dans- en Muziekschool (TDMS) krijgt 10.000 voor het project 'Tilburg Muziekstad'. Met dit project wil de TDMS aan scholieren uit groep 5 en 6 en het VMBO duidelijk maken dat de Tilburgse Muziekinstrumentenfabriek Kessels, tussen 1896 en 1955 nationaal gezien uniek was en dat de instrumenten die daar gemaakt werden een eigen expressie hadden naast de hedendaagse vergelijkbare instrumenten.
Architectuur als beleving
Stichting Straat i.o. krijgt 10.000 voor het project 'Architectuur als beleving'. Dit project brengt de geschiedenis van de Goirkestraat onder de aandacht. De stichting wil onder andere met verhalen van bewoners, oud-bewoners en de architectuur bereiken dat de straat bij een breed publiek gaat leven en betekenis krijgt. Gildendag
Gilde Sint Hubertus uit Berkel Enchot krijgt 1.955 voor een groots opgezette Gildendag. Het is een vieringsdag in het kader van 50 jaar Vendelend Gilde. Vijftien gilden, waaronder vijf uit Tilburg komen bijeen en wisselen activiteiten uit.
Industrialisatie in Tilburg ca. 1850-1950
Voor dit project krijgt het Nederlands Textielmuseum 1.500. Het project is een onderwijsproject, het museum wil de kennis van de industriële geschiedenis van Tilburg vergroten. De textielindustrie speelt hierin een belangrijke rol. Het museum werkt in dit project samen met het Erfgoedhuis Noord-Brabant en Ons Middelbaar Onderwijs. Het is een project met regionale uitstraling.

In totaal waren er negen projecten ingediend. Voor de tweede verdeelronde is nu nog een bedrag van 18.355 over. Aanvragen voor deze tweede ronde kunnen tot en met 1 mei aanstaande worden ingediend, de projecten/activiteiten moeten in de tweede helft van 2003 plaatsvinden.