LIOF



4/4/2003
LIOF neemt belang in LEX

Sinds kort is LIOF aandeelhouder van LEX BV. LEX, the learning experience, is een pas opgerichte dochteronderneming van de Open Universiteit Nederland. Het is een leeromgeving die gespecialiseerd is in het ondersteunen van groepsleerprocessen. LEX is een besloten vennootschap die op commerciële basis haar producten en diensten op de markt brengt. Ook zal LEX als zelfstandige onderneming moeten voorzien in haar eigen inkomsten en continuïteit. De onderneming biedt werk aan
5 medewerkers en is gevestigd in Heerlen, op de campus van de Open Universiteit.

Hightech hulpmiddelen
LEX maakt bij de ondersteuning van groepsleerprocessen gebruik van geavanceerde en interactieve hulpmiddelen, met als doel het leren efficiënter, effectiever en leuker te maken. Daartoe zijn in LEX volop hightech hulpmiddelen aanwezig: een interactief systeem voor vergaderingen en brainstormsessies, talloze laptops, desktops, dvd-spelers, en plasmaschermen en smartboards voor presentaties. Bovendien heeft elke plek in het gebouw een draadloze internettoegang.

Bedrijfsopleidingen
In LEX staat ervaringsleren centraal. Dit betekent dat de deelnemers naast zelfstudie via boeken, cd-roms en dergelijke op een gegeven moment datgene wat ze moeten leren ook daadwerkelijk ervaren. Hiervoor gebruikt LEX interactieve vormen als een game, assessment of workshop. LEX richt zich onder meer op de bedrijfsopleidingenmarkt, zowel voor profit- als non-profitorganisaties. Tijdens een cursus vinden de zogenaamde contactmomenten plaats in LEX. In dit soort gevallen creëert LEX de context. De inhoud en kennis komt van de klant.

Specifieke doelgroepen
LEX heeft inhoudelijke expertise op het gebied van onderwijs en leren, waaronder groepsleerprocessen. Dit zal naar verwachting ook hele specifieke doelgroepen aantrekken. LEX kan bijvoorbeeld HRM-managers demonstreren wat groepsleerprocessen betekenen, en laat hen daarbij echt ondervinden hoe het is om elkaars ervaringen te delen en daarvan te leren. Een andere doelgroep voor LEX is de opleidingsdirecteuren. Zij kunnen in LEX cursussen volgen over ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en leren. Tegelijkertijd zullen ze door de manier waarop die cursussen worden aangeboden, de voordelen van groepsleren ervaren.

Aanwinst voor de regio
LIOF heeft een belang van 20% genomen in het aandelenkapitaal van deze nieuwe onderneming, mede vanwege het innovatieve karakter ervan. De nieuwe onderneming heeft, gezien de landelijke markt waarop LEX zich richt, duidelijk een stuwende functie voor de regio. LIOF en de Open Universiteit Nederland, de hoofdaandeelhouder van LEX, zijn verheugd over deze samenwerking.
De deelname van een partij als LIOF bevestigt voor de Open Universiteit dat de doelen die zij zichzelf stelt met LEX realistisch zijn. In toenemende mate richt de Open Universiteit zich op haar omgeving en het bedrijfsleven. De participatieovereenkomst met LIOF verstevigt de banden van de Open Universiteit met de Limburgse regio.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht Heerlen, 4 april 2003
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
Telefoon: 043-3 280 280

Open Universiteit Nederland
Miranda de Kort
telefoon 045-5762392
Internet: Open Universiteit