MUSEON

De Hottentottententententoonstelling

De Hottentottententententoonstelling, van berber- tot bungalowtent

Tenten en nog eens tenten. Vanaf 4 april a.s. is in het Haagse Museon
De Hottentottententententoonstelling, van berber- tot bungalowtent te zien.
In deze zomerse tentoonstelling worden prachtige historische tenten van bevolkingsgroepen uit de hele wereld afgewisseld met hedendaagse tenten. De tentoonstelling geeft een impressie van de reizende en kamperende mens en is geschikt voor alle leeftijden.

Nomaden
De bezoeker maakt kennis met het nomadisch bestaan van verschillende volken. De tenten zijn bijzonder, omdat het rondtrekkende bestaan van vele nomadenvolken aan het verdwijnen is en daarmee hun tenten tot het verleden gaan behoren. Een tent van de Toeareg uit West-Afrika of van de Drukpa nomaden uit Nepal en tenten van de Inuit (Eskimo) zijn enkele voorbeelden van wat de bezoeker kan verwachten. Het is ook mogelijk een indianentipi (met een doorsnede van 7 meter!), naar model van de Lakota Sioux, van binnen te bekijken. Er zijn nagemaakte tenten uit oude culturen, zoals de KÅta, een tent uit Lapland en een feesttent uit Marokko. De bezoeker kan diverse tenten betreden.

Kamperen
Natuurlijk zijn er ook moderne tenten te zien want voor de meeste (westerse) mensen is het begrip 'tent' verbonden met kamperen. Vóór 1900 werd er in Nederland zelden individueel gekampeerd. Soldaten overnachtten bijvoorbeeld in legertenten. Vanaf 1900 maakten de eerste kampeerders in Nederland individuele trektochten met de fiets en padvinders kampeerden in groepsverband. Pas in de jaren '50 van de vorige eeuw werden voor het eerst kampeertenten in produktie genomen. Dit waren voornamelijk kleine lichtgewicht tenten, zoals de Poolster uit 1952. Later brachten het herstel van de economie en de toenemende vervoersmogelijkheden het kamperen in een stroomversnelling. Steeds meer mensen konden een auto kopen en de vraag naar luxere kampeertenten groeide. Er werden grotere en zwaardere tenten ontwikkeld, zoals de bekende bungalowtent.

Activiteiten voor de jeugd
Rondom de tentoonstelling worden speciale activiteiten georganiseerd, zoals creatieve workshops waarin kinderen hun eigen tenten kunnen maken. Op vaste momenten zullen verhalen worden verteld in de voor kinderen (en ouders) toegankelijke tenten.
Voor het uitgebreide programma kan worden gesurft naar www.museon.nl