Rijksvoorlichtingsdienst


Afzender: RVD / KH
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 28-02-2003 15:18

MEDEDELING VAN DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

KONINGIN OPENT VERNIEUWD NIOZ TEXEL

Hare Majesteit de Koningin verricht vrijdag 4 april op Texel de officiële opening van het vernieuwde Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Het instituut beschikt na een omvangrijke verbouwing over nieuwe laboratoria en kantoorruimten. Een gedeelte van de nieuwbouw wordt gebruikt door het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra, waarmee het NIOZ samenwerkt.

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, gevestigd op de zuidpunt van Texel, is één van de grootste oceanografische instituten van Europa. En één van de oudste: het instituut vierde in 2001 het 125-jarig bestaan. Het instituut heeft een multi-disciplinair karakter. Wetenschappers uit verschillende richtingen, zoals biologen, fysici, chemici en geologen werken er nauw samen om het functioneren van de zee en de oceaan beter te begrijpen. Er werken 250 mensen. Hoewel verbonden aan NWO, is het NIOZ zelfstandig. Het biedt in samenwerking met universiteiten opleidingsfaciliteiten voor jonge onderzoekers uit binnen- en buitenland. Het NIOZ heeft een eigen haven en eigen onderzoeksvaartuigen, waarvan één alle wereldzeeën bevaart.

Twee jaar lang heeft het NIOZ-gebouw in de steigers gestaan. Naar ontwerp van Temid architecten/Prisma Ingenieurs uit Heerhugowaard is 3000 vierkante meter nieuwbouw neergezet, waaronder diverse laboratoria en andere werkruimten voor de medewerkers van het instituut. Daarnaast is het experimenteergebouw compleet gerenoveerd. De nieuw- en verbouw kostte ruim 10 miljoen euro. Na de officiële opening wordt de Koningin rondgeleid door het instituut, waarbij zij van medewerkers uitleg krijgt over hun werkzaamheden.

Het Koninklijk NIOZ en het team Wad en Zee van Alterra Texel verrichten onderzoek naar het biologische systeem en de natuurlijke dynamiek van de zee. Bijna driekwart van de Aarde bestaat uit zee en oceaan met een gemiddelde diepte van 3,5 kilometer. Zeeën en oceanen hebben enorme invloed op het klimaat, zowel wereldwijd als in Nederland. Maar hoe, dat is nog lang niet duidelijk. Ook is nog veel fundamenteel ecologisch onderzoek nodig om duurzaam gebruik te kunnen maken van de zee voor bijvoorbeeld visserij, olie- en gaswinning, zand- en grindwinning, intensieve scheepvaart en toerisme.

De 30 medewerkers van team Wad en Zee, de Texelse poot van het onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen, verrichten strategisch en toegepast onderzoek voor het beleid, het ontwerp, de inrichting, het beheer en gebruik van de mariene leefomgeving op lokale, nationale en internationale schaal.