Gemeente Leiden


Veelzijdige vrijetijdskunst op Groeten uit...festival

Publicatiedatum: 28 maart 2003

Groeten uit is een groots opgezet festival voor vrijetijdskunstenaars in de provincie Zuid-Holland. Dit jaar vindt de eerste editie plaats. De Leidse regio mag het spits afbijten. Twintig deelnemers presenteren zich op 4, 5 en 6 april in kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Ook de Leidse toneelgroep Prikkels is zich al druk aan het voorbereiden.

CULTUUR EN EDUCATIE - Elke deelnemer aan het festival heeft in de aanloop ervan mogen samenwerken met een professionele coach. Toneelgroep Prikkels wordt begeleid door mime-specialist Stella van Leeuwen. Zij heeft veel ervaring met improvisatievoorstellingen, en dat is nu juist de uitdaging die Prikkels wilde aangaan: improviseren. Regisseur Judith Porcelijn en speelster Marcella Pommee zijn erg enthousiast over de samenwerking.

Stella heeft heel erg geholpen met de vorm en de fysieke opzet vertelt Judith. Van ons idee heeft zij een soort raamwerk gemaakt. Ze is ontzettend goed in het snel neerzetten van beelden, dat is geweldig om te zien. Vandaaruit kunnen wij verder werken.

De toneelgroep heeft een spannend idee bedacht voor het festival: een echte whodunit, waarbij het publiek mag meedenken wie de moordenaar is. Het slot wordt dus ter plekke geïmproviseerd.

Swingen

De bedoeling van het festival is om de vrijetijdskunstenaars een grensoverschrijdende impuls te geven, zodat zij op een andere manier dan gewoonlijk met hun discipline bezig zijn. Kinderkoor Papillon uit Warmond bijvoorbeeld zingt nu eens niet met alle kinderen op een rijtje: de coach laat ze swingend over het podium bewegen. De toneelspelers van Theater Toverlei uit Leiderdorp maken voor het eerst een hoorspel. En het Leidse koor Schola Gregoriana Leithonensis voegt dans en videobeelden aan hun voorstelling toe. Voor toneelgroep Prikkels is niet alleen de improvisatie een uitdaging, maar ook de rolverdeling. De spelers krijgen bij al onze voorstellingen altijd min of meer dezelfde rol vertelt Marcella. En iedereen wilde eens iets totaal anders doen. Het meest opvallend is degene die altijd de rol van het lieve meisje speelt. Zij wordt in deze voorstelling een echte bitch. Die verandering is heel leuk om te zien.

Belevenissen

Er is veel te beleven tijdens het Groeten uit festival. Bezoekers kunnen op één dag bijvoorbeeld een koor, een cabaretgroep en een muziekvoorstelling aanschouwen. Ook zijn er exposities van fotos en schilderijen. In het park van het kasteel zijn objecten te bewonderen van beeldend kunstenares Manon Grendel. En wie zich helemaal geïnspireerd voelt, kan zelf diverse workshops volgen, in onder andere zingen en verhalen vertellen. De leden van toneelgroep Prikkels hebben er nu al zin in.

Ik hoop dat iedereen naar elkaar komt kijken zegt Judith. Zelf ga ik in ieder geval naar het kamerkoor Hathor onder begeleiding van Jaap Metzlar, en ik ben ook benieuwd naar wat Margot Kalsen heeft gedaan met het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim.

Marcella gaat in ieder geval naar theatergroep Aardewerk & Hemelse Gerechten uit Leiderdorp. Vorig jaar hebben we met hen samengewerkt vertelt ze. En één van onze spelers treedt ook met die groep op. Zij heeft dus twee voorstellingen op het festival!

Programma

Wat Prikkels betreft is het festival nu al geslaagd, zo tevreden zijn ze met de begeleiding van Stella van Leeuwen. Wie het resultaat wil zien, en zelf invloed wil hebben op het stuk door de moordenaar te noemen, kan op zaterdag naar de theatertent, van 16.00 tot 16.30 uur en van 21.30 tot 22.00 uur.

De andere twee Leidse deelnemers treden op de volgende tijdstippen op:

Schola Gregoriana Leithonensis: zaterdag van 15.30 tot 16.00 uur en van 21.00 tot 21.30 uur in de Muziektent.

Kamerkoor Hathor: zondag doorlopend van 14.00 tot 16.30 in de Drakenzaal.

Het festival begint op vrijdag om 14.00 uur met een rondetafelgesprek over vrijetijdskunst. Om 19.00 uur start de feestelijke openingsmanifestatie, gevolgd door de eerste optredens. Zaterdag loopt het programma van 12.00 tot 23.00 uur, en zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar op het festival zelf. De entree is 5 euro per dagdeel. Losse workshops kosten 1 euro.

Kasteel Oud-Poelgeest bevindt zich op de Poelgeesterweg 1 te Oegstgeest, telefoonnummer: (071) 517 42 24. Met het openbaar vervoer is het kasteel bereikbaar door vanaf station Leiden bus 42 of 50 te nemen, en uit te stappen op halte Marelaan. Automoblisten kunnen parkeren op Parkeerterrein Haagweg in Leiden, van hieruit rijdt een pendeldienst naar het kasteel.

Deze pagina is gewijzigd op 28 maart 2003