Openbaar Ministerie

Opnieuw veroordelingen in Clickfondszaak

Het Gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag 4 april één van de hoofdverdachten in de zogeheten Beursfraudezaak (Operatie Clickfonds) veroordeeld tot een boete van 2 miljoen euro en een jaar gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Een tweede verdachte, een werknemer van een pensioenfonds, kreeg een boete van 200.000 euro en een taakstraf van 240 uur.

De veroordeelde vermogensbeheerder hoeft de gevangenis niet in van het Gerechtshof vanwege zijn gezondheidsproblemen en omdat er sprake was geweest van een omstreden rechtshulpverzoek. De vermogensbeheerder stond naar het oordeel van het Hof aan het hoofd van een criminele organisatie. Het Hof oordeelde dat "een aanzienlijke duurzame vrijheidsstraf daarom zeker op zijn plaats zou zijn geweest". Om eerdergenoemde redenen werd daarvan afgezien. De rechtbank had de man nog veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf en een boete van 225.000 euro. Een andere verdachte, een werknemer van een pensioenfonds, kreeg op vrijdag 4 april een boete van 200.000 euro opgelegd en een taakstraf van 240 uur met aftrek. Deze man had "een ernstige inbreuk gepleegd op de integriteit die in de effectenhandel voorop dient te staan", aldus het Hof. Dat sprak ook van een "ontoelaatbare belangenverstrengeling".

Eerdere veroordeling in Clickfondszaak
Op vrijdag 28 maart veroordeelde de rechtbank in Amsterdam reeds een van de andere hoofdverdachten in de Clickfondszaak, de grootste beursfraudezaak van Nederland, tot een straf van 240 uur dienstverlening met aftrek van voorarrest. Bovendien moet de verdachte 45.000 euro boete betalen. De rechtbank achtte alleen bewezen dat de verdachte lid is geweest van een criminele organisatie. De andere aanklachten, waaronder valsheid in geschrift, zijn niet bewezen, aldus de rechter. De officier van justitie had anderhalf jaar cel plus een boete van 300.000 euro geëist. Justitie overweegt in hoger beroep te gaan. Ook de advocaten van de verdachte hebben hun cliënt geadviseerd beroep aan te tekenen. De verdachte moet 134 uur van zijn taakstraf voldoen. De overige uren vervallen omdat hij 53 dagen in voorrarrest heeft gezeten.

Wat is de Clickfondszaak?
Het OM stelt voorop dat dè Clickfondszaak niet bestaat. Het betreft een aantal zaken tegen natuurlijke en rechtspersonen die weliswaar onderling verbindingen hebben door een aantal cruciale hoofdrolspelers maar zich vooral kenmerken door een veelheid aan verschillende verwijten. Dat varieert van deelnemen aan een criminele organisatie (als bedoeld in art. 140 Sr) tot heling, valsheid in geschrifte, beursgerelateerde niet ambtelijke omkoping en belastingdelicten.

Doel van het onderzoek in de Clickfondszaak was na te gaan of in de wereld op en rond de beurs strafbare feiten waren gepleegd. Bij de start van deze zaak speelden twee factoren een belangrijke rol: ? De oprichting van het Bureau Beurs en Beleggingen in 1996; ? Een tip van een betrouwbaar beschouwde tipgever over vermoedelijke strafbare feiten als misbruik van voorkennis, frontrunning en niet ambtelijke omkoping bij diverse ondernemingen Het onderzoek paste ook in het beleid inzake bestrijding van misbruik (fraude) en oneigenlijk gebruik op het terrein van de belastingen en sociale zekerheid. Door dit onderzoek werd daaraan tevens uitvoering gegeven. Het OM moet toegeven dat het onderzoek erg lang heeft geduurd. Dit is te wijten aan verschillende factoren. Het was ingewikkelde materie, waarmee nog weinig ervaring was opgedaan. Bovendien liepen er allerlei onderzoekslijnen naast elkaar. Het is dan niet altijd eenvoudig op het juiste moment de keuze te maken om een bepaalde ingeslagen weg toch niet af te maken. Ook moest veel informatie uit het buitenland komen.

Met een einduitspraak van het Hof komt een eind aan een jarenlang opsporings- en vervolgingsonderzoek. Een onderzoek waarin, ook door het OM, veel is geleerd. Een onderzoek dat er ook toe heeft bijgedragen dat in de maatschappij een discussie op gang is gekomen over wat wel en niet rond de beurs toelaatbaar is. Het OM hoopt dat door de uitspraken van het Hof verdere aanscherping van normen en waarden in de financiële wereld gerealiseerd zal worden.