Wageningen Universiteit

| |
| |
|Persbericht / nr. 0305 | Cursus professionele wijndruiventeelt in Nederland

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) organiseert in 2003 een cursus "Wijndruiven telen in Nederland". De cursus haakt hiermee in op de toegenomen perspectieven voor professionele wijnbouw in Nederland.

Met de komst van nieuwe druivenrassen lijkt een rendabele professionele teelt van wijndruiven in Nederland mogelijk te zijn. De nieuwe rassen zijn vroeg rijp, wat noodzakelijk is in het Nederlandse klimaat met een relatief kort groeiseizoen. Boeren en tuinders hebben hiermee de mogelijkheid om om te schakelen naar de teelt van wijndruiven, of die teelt als neventak erbij te doen. Vanaf 1998 zijn er ruim 30 nieuwe commerciële wijngaarden aangeplant. Ook de komende jaren zal het aantal fors toenemen.

Door ervoor te kiezen om kwalitatief goede wijnen te produceren en deze als streekproduct te verkopen, is het mogelijk om een nieuwe rendabele agrarische bedrijfstak op te zetten die goed te combineren is met andere streekproducten. Daarnaast biedt een wijngaard met wijnkelder ook uitstekende mogelijkheden voor versterking van het agrotoerisme in een regio.

Met de wijnbouwcursus haakt PPO in op de perspectieven voor professionele wijnbouw in Nederland. De cursus van dit jaar is opgezet voor deelnemers uit de Achterhoek. Voor de ontwikkeling van nieuwe agrarische activiteiten op het platteland heeft de Stichting Wijnbouw Achterhoek Europese en provinciale subsidies weten te verwerven. Deze subsidie is voor een deel beschikbaar gesteld om een cursus wijnbouw te laten ontwikkelen en verzorgen. De Stichting werkt ook aan de oprichting van een coöperatie voor de productie en vermarkting van Achterhoekse wijn.

In de cursus krijgen de deelnemers naast de theorie van het telen ook praktijklessen met aandacht voor snoei, gewasbescherming en het werken met machines. De cursus wordt gegeven door de ervaren Nederlandse wijngaardeniers Fred Lorsheijd, Jan Oude Voshaar en Piet van Rijsingen. Na afloop zijn de deelnemers in staat om een wijngaard te ontwerpen, aan te leggen en te onderhouden. Bij voldoende belangstelling zal de cursus voortgezet worden voor andere groepen in Nederland.

Voor meer informatie: Frank Maas, tel. (0488) 47 37 35.