GAIA

VANDAAG START BEROEPSPROCEDURE RECHTSZAAK WREEDHEDEN OP VEEMARKT CINEY TEGEN 7 VEEHANDELAARS

4 april 2003

Persbericht

© GAIA

Vandaag startte de beroepsprocedure in de rechtszaak van de veemishandelingen en wreedheden op de veemarkt van Ciney voor het Hof van Beroep van Luik. De rechtbank liet weten zich eerst te zullen buigen over de aanvaardbaarheid van het bewijsmateriaal, de met verborgen camera opgenomen beelden.

Op 14 november 2002 sprak een Dinantse rechter de zeven veehandelaars vrij die door het parket geïdentificeerd en vervolgd werden wegens zware dierenmishandeling op de veemarkt van Ciney. Hij beschouwde de met verborgen camera opgenomen beelden als bewijsmateriaal onontvankelijk. De rechter beschouwde de beelden als een inbreuk op de privacy. Het parket en de burgerlijke partijen GAIA, Animaux en Péril (AeP) en de Zwitserse Fondation Bellerive tekenden tegen de vrijspraak beroep aan. Het parket had vervolging ingesteld op basis van haar analyse van de beelden die GAIA en AeP filmden en op 16 november 2000 onthulden. De beelden veroorzaakten grote verontwaardiging in binnen- en buitenland. De beelden tonen zware dierenmishandelingen en wreedheden op de markt van Ciney tijdens de periode juli en augustus 2000 (4 marktdagen).
Een Brusselse rechter had op 14 januari 2002 zeven veehandelaars vrijgesproken die zich te buiten gingen aan ernstige inbreuken op de dierenwelzijnswet. Op 17 februari 2002 betoogden om en bij de 5000 mensen tegen het vonnis van de schande.
GAIA, AeP en de Fondation Bellerive weerleggen dat de beelden de privacy zouden schenden. Welke privacy? De privacy om rustig, ongestoord en ongestraft dieren verrot te slaan? Bovendien verbiedt geen enkele wettelijke regel uitdrukkelijk dat met verborgen camera's opgenomen beelden als bewijs gelden in strafzaken. Daarenboven is de zogenaamde privacywet van 8.12.1992 hier niet van toepassing. GAIA en AeP hebben zich absoluut niet in de plaats van het parket gesteld omdat het parket de beelden opgevraagd heeft bij GAIA en niet GAIA noch AeP maar het parket tot identificatie is overgegaan. Dat heeft het parket ook bevestigd. Het advies van de commissie ter bescherming van de privacy van 13.12.1999 stelt dat filmopnames door particulieren geen schending van de privacy uitmaken als het gaat om misdrijven en ernstige wetsinbreuken. De markt van Ciney is ook een openbare plaats. Dat heeft een deurwaarder vastgesteld. En dan is er nog de uitspraak van de rechtbank van Hasselt, die een portier heeft veroordeeld op basis van met verborgen camera opgenomen beelden door particulieren, geen politie. De portier weigerde een migrant de toelating tot de dancing en werd op grond van het enige bewijs, de met verborgen camera door particulieren gefilmde beelden, veroordeeld wegens racisme. Wreedheden jegens dieren en zware dierenmishandelingen mogen niet straffeloos gepleegd worden, zeggen GAIA en AeP. Veebeulen mogen hun verdiende straf niet ontlopen. Actievoerders van beide organisaties GAIA en AeP vatten post voor het Justitiepaleis in Luik. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be