Korps: Groningen, plaats: Groningen 4-04-2003
Valse eurobiljetten van 200 in omloop
Vrijdagavond 4 april 2003

Bij twee kledingzaken aan de Brugstraat, één kledingzaak aan het A-Kerkhof en één campeer/bergsportzaak op de Aweg zijn donderdagavond in totaal vier valse Eurobiljetten ingeleverd om vervolgens uitgekozen kleding daarmee af te rekenen. Pas een dag later werd door het personeel van één van de bedrijven de valsheid van een biljet ontdekt.

De politie werd vervolgens gewaarschuwd en heeft de biljetten onderzocht. Het bleek om goede vervalsingen te gaan. De identiteit van de verdachten is nog niet bekend. Bij de kledingzaken gaat het om één dader, die aan het volgende signalement voldoet: een man, 25-30 jaar, 1.80-1.90 meter lang, slank, brildragend, kort netjes donker haar, geen gezichtsbeharing, donkere ogen, sprak Engels en gekleed in groene jas, zwarte sportschoenen en spijkerbroek.

In de campeer/bergsportzaak kwamen twee daders binnen. Zij hebben het volgende signalement: Dader I: man, Oost-Europees uiterlijk, 1.70 meter lang, 28 tot 32 jaar, slank, sprak Nederlands met accent, donkerblond achterover gekamd haar, gekleed in bruine leren jas, witte gympies met bruine strepen. Dader II: man, Oost-Europees, gezet postuur, sprak Engels, bril met stevig montuur en donkere glazen met cap.

Valsheidkenmerken
Winkeliers kunnen de vervalsingen ontdekken door het valse biljet te vergelijken met een echt biljet. Het watermerk is op het valse biljet zwart-wit en is bij het echte biljet meer gekleurd. Ook is de kleur van valse biljetten fletser. Tenslotte kan de falsificatie ontdekt worden door het biljet tegen het licht te houden. De 200 op de voorkant linksboven zal bij een echt biljet in een vloeiende lijn lopen en elkaar precies aanvullen. Bij een vals biljet is dit niet zo. In vaktermen wordt dit laatste aspect het zogenoemde doorzichtregister genoemd.

Waarschuwing
De politie waarschuwt winkeliers in stad en ommeland voor mannen, die goederen met valse biljetten van 200 Euro willen afrekenen. Zodra winkeliers deze biljetten niet vertrouwen, is het advies om de politie direct te waarschuwen. Alle winkeliers doen aangifte van het uitgeven van zelfgemaakt vals geld. De politie stelt een onderzoek in.

Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)