Gemeente Kerkrade

04.04.03: Convenant 'Veilig Uitgaan' in Kerkrade

Op vrijdag 4 april is in het raadhuis van de gemeente Kerkrade het convenant "Veilig Uitgaan" ondertekend. De partners die binnen het convenant gaan samenwerken zijn de gemeente, de brandweer Parkstad Limburg, de politie, district Kerkrade (basiseenheden Kerkrade-Centrum en Kerkrade-Midden/Eygelshoven), het Openbaar Ministerie arrondissement Maastricht en de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Kerkrade. Voor de gemeente heeft burgemeester Som getekend. Het convenant is de lokale uitwerking van de "regionale basisvisie Veilig Uitgaan" die in 2001 is vastgesteld.

Doelstelling convenant
De doelstelling van de samenwerking is om gezamenlijk een allesomvattende aanpak te ontwikkelen voor veilig uitgaan. Dit houdt in dat men streeft naar samenwerking op allerlei terreinen zoals verstoring van de openbare orde in en rond horecabedrijven, onveiligheid, uitgaansoverlast en discriminatie. Volgens burgemeester Som is deze doelstelling de zakelijk vertaling van het convenant. Er is echter ook nog een menselijke kant aan het verhaal: gezelligheid. "Mensen gaan uit voor de gezelligheid. Hierbij is het belangrijk dat het gezellig uitgaan veilig is en zeker ook veilig blijft", aldus burgemeester Som.

Uitwerking convenant
Met de ondertekening start de nadere uitwerking van de verschillende aspecten binnen het convenant. Deze uitwerking gebeurt in werkgroepen. Hierbij komen handhavingsaspecten als sluitingstijd, terrassen en geluid aan de orde evenals het onderzoeken van de noodzaak tot het treffen van voorzieningen in de openbare ruimte (denk bijvoorbeeld aan cameras).