Gemeente Ede

Nieuw convenant voor stedenband Ede met partnerstad Chrudim op komst: Accent op jeugd en uitwisseling van informatie

Burgemeester en wethouders van Ede hebben de stedenband met de Tsjechische partnerstad Chrudim geëvalueerd. De Stedenband bestaat sinds juni 1993 en de huidige convenantperiode eindigt op 29 mei 2003. Het college oordeelt positief over de afgelopen vijf jaar. De samenwerking wordt als waardevol ervaren en is het waard om te worden voortgezet.

De stedenband dient verder te worden uitgebouwd, aldus het college. De belangrijkste conclusie voor beide gemeenten is dat zij zelf voornamelijk voorwaardenscheppend bezig willen zijn en dat het zwaartepunt van de uitvoering bij private partijen ligt, zoals de Stedenbandcomités in beide gemeenten.

Verbeterpunten
Wel stellen B. & W. op onderdelen prijs op verbeteringen in de stedenbandactiviteiten. Die betreffen de communicatie en voorlichting over de stedenband naar de bevolking toe, een betere voorbereiding van en bestuurlijke instemming met ambtelijke uitwisselingen en stages en het leggen van meer accent op bepaalde themas en beleidsterreinen. Bijvoorbeeld: milieu, toerisme, economische ontwikkelingen, zorg, onderwijs en cultuur. Het college wil graag dat de toekomstige activiteiten nog nadrukkelijker in overleg met Chrudim worden ontwikkeld dat de ondersteuning op hun vraag wordt afgesteld. Door de verdere samenwerking willen de gemeentebesturen de bestaande contacten versterken en Ede wil graag een bijdrage (kennisoverdracht) aan Chrudim leveren ten behoeve van de verwachte toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie (EU) in 2004.

Nieuw convenant
De evaluatie is door alle betrokken partijen gedaan, waarbij allen ingestemd hebben met voortzetting van de samenwerking. Evaluatierapporten zijn opgesteld door de gemeenteraad van Ede, het gemeentebestuur van Chrudim, het Comité Stedenband Chrudim-Ede en de Stichting Stedenband Ede-Chrudim. In het convenant voor de periode 2003-2008 is opgenomen dat vier jaar na de ondertekening de samenwerking zal worden geëvalueerd, dat wil zeggen in 2007.

Flexibiliteit en maatwerk
Het hoofddoel van het partnerschap was en is het elkaar leren kennen, het wederzijds kennis maken, het sluiten van vriendschappen tussen mensen, en hierdoor de eenwording, vrede en veiligheid van Europa te ondersteunen. In de komende convenantperiode zal met name aandacht worden geschonken aan activiteiten voor de jeugd. Voortzetting van de samenwerking is van belang voor versterking van de bestaande contacten en onder meer de hulp van Ede aan Chrudim (kennisoverdracht aan bestuur en ambtenaren) voor de toetreding van Tsjechië tot de EU in 2004 en de eerste jaren daarna. De activiteiten worden in onderling overleg ontwikkeld, waarbij de nadruk ligt op flexibiliteit en maatwerk. De scheiding tussen de verantwoordelijkheid van de gemeenten en van de Stedenband-organisaties in Ede en Chrudim zal niet strak worden gehanteerd. De betrokken partijen komen overeen, dat de terreinen waarop wordt samengewerkt, en de prioriteitsstelling daarin, in gezamenlijk overleg tussen de stad Chrudim en de gemeente Ede zullen worden aangegeven; dit na overleg met de Stedenband-organisaties.

De beide gemeentebesturen verplichten zich het proces van samenwerking te stimuleren. Dit omvat een politieke-bestuurlijke ondersteuning en de beschikbaarstelling van financiële middelen, voorwaarden-scheppend en stimulerend. De beide Stedenband-organisaties zullen vooral uitvoerend bezig zijn.

Raadscommissie AZ&M
Volgens planning wordt het voorstel voor een nieuwe convenantperiode behandeld in de raadscommissie Algemene Zaken en Middelen op 7 april en in de gemeenteraad van 24 april. Als de betrokkenen daarover definitieve afspraken kunnen maken, is de feestelijke ondertekening van het convenant op 30 mei in Chrudim.