Ingezonden persbericht

Persbericht, Utrecht, 6 april 2003

Betreft: politieke gevangene Juanra en 4-daagse
actie/hongerstaking in tent op het Plein in Den Haag van 7 tot en met 10 april.

Beste,

Op 8 april aanstaande neemt de Hoge Raad een beslissing over de uitlevering van Juan Ramon Rodriguez, Catalaanse politieke gevangene in Nederland. Als de Hoge Raad uitlevering toelaatbaar acht, moet de minister van Justitie een beslissing nemen om hem aan Spanje uit te leveren. Spanje, een land wat ieder jaar weer stevig op de vingers wordt getikt door diverse mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en het Anti-Folter Comitee (CPT) van de VN, omdat zij niet genoeg doet om folter uit te bannen en de beulen te vervolgen. Ook het recht op persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en organisatie wordt regelmatig met voeten getreden, zoals afgelopen tijd met de Baskische krant Egunkaria en de Baskische politieke partij Batasuna (zie hiervoor de Nederlandstalige web-site www.baskinfo.org).

Juanra werd op 16 januari 2002 in Amsterdam opgepakt en zit sindsdien, met een pauze van 4 maanden op vrije voeten omdat de rechtbank de bewijzen van Spanje onvoldoende vond, onder slechte omstandigheden in Vught gevangen. Spanje wil de uitlevering van Juanra omdat hij een politieke activist is, die zich bezighoudt met de strijd tegen globalisering, zich inzet voor de onafhankelijkheid van Baskenland, het woord voert bij ontruimingen van kraakpanden in Barcelona en omdat Juanra zanger is van de in heel Europa populaire politieke rockband KOP. Om de uitlevering voor elkaar te krijgen gebruikt Spanje de aloude tactiek om Juanra aan de Baskische
afscheidingsbeweging ETA te koppelen. Deze tactiek past Spanje toe op iedereen (studenten, havenarbeiders, krakers, vredesactivisten etc) die politiek kritisch ten opzichte van het beleid van de uiterst rechts-conservatieve regering van de Partido Popular van premier Aznar.

In februari hebben we een dossier samengesteld over de verschillende rechtszaken die er rond Juanra zijn geweest en de diverse acties die wij en anderen gevoerd hebben om aandacht voor zijn zaak te krijgen en zijn vrijlating te eisen. U kunt dit dossier online lezen op http://www.freejuanra.org/nl/index.htm of downloaden als pdf-file op http://www.freejuanra.org/nl/Juanra-dossier-feb-03.pdf of u kunt het dossier afhalen bij de tenten op het Plein in Den Haag van 7 tot en met 10 april (zie onder).

Uit dit dossier blijkt duidelijk dat de beschuldigingen aan het adres van Juanra op drijfzand zijn gebaseerd en dat fundamentele rechten worden geschonden. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van beschuldigende verklaringen van mensen die gemarteld zijn niet toegestaan, iets wat de Spaanse justitie blijft doen.

Door de beschuldigingen loopt Juanra een groot gevaar bij uitlevering in Spanje gemarteld te worden. Ook een eerlijk proces kan hij, door de verdachtmakingen van Spanje, de veroordelingen van hem in de Spaanse pers en het laatste offensief van Spanje tegen de Baskische linkse beweging, wel vergeten.

Mocht de beslissing van de minister van Justitie voor Juanra negatief uitvallen, dan is een kort geding het laatste redmiddel, maar in een voorgaand en vergelijkbaar geval (de Baskische vakbondsman Esteban Murillo, door Nederland aan Spanje uitgeleverd in juli 2000) betekende dat eigenlijk enkel uitstel van uitlevering.

Wij als steungroep richten ons dus vooral op het informeren van politici, pers publiek en het verhogen van de politieke druk op hen die de mogelijkheid hebben om de minister van Justitie te beïnvloeden en te informeren.

Nu komt er een groep hongerstakers van de steungroep voor Juanra uit Catalonië en ook van de steungroep uit Baskenland om mensen in Nederland te informeren rond de dag van de uitspraak van de Hoge Raad, dinsdag 8 april (persconferentie om 16.00).

We staan van maandag 7 april tot en met donderdag 10 april in twee grote tenten op het Plein in Den Haag waar we persconferenties en een openbare tentoonstellingsruimte inrichten. Ook zullen we zoveel mogelijk aandacht op de zaak van Juanra proberen te leggen, door middel van het uitdelen van pamfletten, het maken van straattheater en het voeren van acties.

We nodigen u uit om op één van die dagen langs te komen om u te informeren over de onrechtmatige vervolging van Juanra. Uiteraard hopen wij dat dit bezoek leidt tot een bepaalde inzet van u als journalist voor de rechten en veiligheid van Juanra.

We hopen u in de tenten te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Bosch, namens de Steungroep FreeJuanra
P/a Tent, Plein, Den Haag (van maandag 7 tot en met donderdag 10 april)
Tel: 06-51176409