Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

07-04-2003
Weer onderzoek raadhuis

Donderdag 03 april 2003 - CHAAM
B en W van Alphen-Chaam zijn gezwicht onder de lawine van bezwaarschriften die tegen de verbouwing en uitbreiding van het monumentale raadhuis in Chaam zijn ingediend.
Op voorwaarde dat de gemeenteraad ermee instemt, wil het college een nieuw onderzoek laten instellen naar de mogelijkheid om een nieuwe raadzaal onder te brengen op de eerste verdieping van dat pand in plaats van in een nieuw te bouwen vleugel tussen het raadhuis en de voormalige veldwachterswoning.
Het voorstel komt volgende week maandag aan de orde in de vergadering van de Beleidscommissie en vervolgens op 24 april in de gemeenteraadsvergadering.
Het plan vloeit voort uit de actie die eind vorig jaar door de Chaamse architect De Bont op touw werd gezet tegen de verbouwingsplannen.

Afbreuk

Zijn belangrijjkste punt van kritiek was dat de nieuwe toegang die tussen het raadhuis en de woning was bedacht, afbreuk zou doen aan het monumentale karakter van het oude raadhuis. De Bont kreeg uiteindelijk 543 steunbetuigingen binnen in de vorm van 'zienswijzen' tegen de plannen van de gemeente.
B en W hebben dit opgevat als 'een serieus maatschappelijk signaal waaraan niet voorbij kan worden gegaan'. Ze vinden het daarom tijd voor 'een principiële heroverweging' die kan leiden tot het alsnog realiseren van een nieuwe raadzaal in en niet naast het oude raadhuis van de vroegere gemeente Chaam.
Uit het voorstel blijkt dat B en W op een aantal punten al het nodige huiswerk hebben gedaan, zoals een studie naar de 'bouwkundige opties' voor een nieuwe raadzaal binnen de bestaande muren. Volgens het college komen de kelder, de begane grond of de zolder om uiteenlopende redenen niet in aanmerking, maar de eerste verdieping wel. Maximaal is daar 'een kleine negentig' vierkante meter beschikbaar. Hoewel dat twintig procent kleiner is dan aangegeven staat in het programma van eisen voor de nieuwe raadzaal, is die ruimte volgens B en W 'in principe bruikbaar'.
"Dat betekent drastische inpandige bouwkundige aanpassingen, die waarschijnlijk op bezwaren stuiten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en andere instanties", zo tekent het college hierbij aan. Maar tegelijkertijd wordt geconstateerd dat hier weer tegenover staat 'dat afgezien kan worden van realisering van een raadzaal naast het gementehuis, waar uit oogpunt van zorg voor het monument ook kanttekeningen bij te plaatsen zijn'.

Binnen budget

Voorts zijn B en W tot de slotsom gekomen dat een interne verbouwing niet duurder hoeft uit te pakken dan een uitbreiding met een vleugel. Er is nog een budget van 900.000 euro beschikbaar en 'de eerste indruk' is dat de inpandige verbouwing binnen dat budget kan blijven. Op grond van onder meer deze bevindingen vinden B en W dat er een nader onderzoek kan plaatshebben, waarvan de resultaten uiterlijk in september beschikbaar moeten zijn.

Respect

Architect De Bont reageerde gisteren verheugd op het voorstel van B en W. "Heel positief en verstandig", zegt hij. "Het getuigt in elk geval van respect voor de burgers."
Hij is ervan overtuigd dat een nieuwe raadzaal op de verdieping kan worden geraliseerd. "Ik heb dat al schematisch voor B en W weergegeven. De benodigde ruimte is er gewoon en waarom zou je volharden in verkeerde dingen als het anders kan. De geplande zaal was veel te groot voor het toch beperkte aantal vergaderingen van raad en commissie en de paar bruiloften die er per jaar moeten plaatshebben."