Humanistisch Verbond

Filosofisch café over wraak & vergeving
7 april 2003, 20:00 uur

April is de maand van de filosofie. Uiteraard laat ook Hofmans Vertellingen van zich horen met een nieuw filosofisch café! Dit keer is het thema "Wraak & Vergeving", niet alleen actueel in deze tijd van oorlog; ook het zinloze geweld van de laatste jaren heeft vele dringende vragen rond wraak en vergeving opgeroepen.

Voor een ieder die uit is op wraak, vergeving of een avond pittig filosoferen met een biertje, is door het `Hofmans Vertellingen Team', i.s.m. de Universiteit voor Humanistiek en het Humanistisch Verbond het volgende programma georganiseerd:

Een wraakzuchtige column over vergeving door Rozemarijn Schalkx

Een interview met Hans Boutellier over de veiligheidsutopie

Een debat over wraak & vergeving

Met:
Heikelien Verrijn Stuart, jurist en publicist. Verslaggeefster bij het Joegoslavië Tribunaal voor het Radio 1 Journaal. Bas van Stokkom, filosoof en publicist. Verbonden aan het centrum voor ethiek, KUN Nijmegen. Auteur van onder meer `Emotionele democratie'. Jolande Withuis, socioloog. Werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie. Auteur van onder meer `Erkenning. Van oorlogstrauma naar klaagcultuur'.
Joachim Duyndam, ethicus. Auteur van o.a. `Denken, passie en compassie'. Verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek.

Naar aanleiding van de ernstige `zinloos' geweldsmisdrijven is de publieke verontwaardiging over criminaliteit en straffen in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het strafrecht is een zaak van `het volk' geworden. De emoties over dit onderwerp lopen hoog op en worden breed uitgemeten in de media. Door sommigen wordt van oudsher gewezen op de rol van het strafproces om deze emoties van genoegdoening, wraak en verontwaardiging te kanaliseren. Maar is er eigenlijk wel plaats voor wraak in het strafrecht? En zou er in het strafrecht plaats moeten zijn voor wraak? Of leidt dat tot een oncontroleerbare macht van het slachtofferisme?

De naoorlogse flinkheidscultuur heeft vanaf de jaren zeventig plaatsgemaakt voor de emancipatie van het slachtoffer. Daarmee is de roep om erkenning, genoegdoening en schadevergoeding toegenomen. Volgens sommigen is deze roep uitgemond in een klaagcultuur. Een van de antwoorden op de vraag naar erkenning wordt gezocht in het zogenoemde `herstelrecht', waarbij daders `hun' slachtoffers ontmoeten en waarbij verzoening, of zelfs vergeving kan plaatsvinden. Het onderwerp `vergeving' wordt in de filosofie nogal stiefmoederlijk behandeld. Onterecht, of begrijpelijk? Er kleven immers veel bezwaren aan vergeving. Wordt er wel recht gedaan aan de wraakgevoelens van slachtoffers? Is vergeving rechtvaardig of blijft `het kwaad' erdoor juist voortbestaan? Kan vergeving een aanmoediging zijn voor morele verbetering van daders? Onder welke voorwaarden zou vergeving mogelijk en wenselijk kunnen zijn?

Traditiegetrouw is deze avond gratis toegankelijk in Café Hofman op Janskerkhof 17. Iedereen is van harte welkom!

Hofmans filosofisch café is een initiatief van HV-afdeling Utrecht, de Universiteit voor Humnaistiek en Café Hofman en vindt plaats elke eerste maandag van de maand