Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GGD Kennemerland start campagne 'Laat je niet beetnemen' op 7 april

Let op een tekenbeet! Dat is de boodschap die GGD Kennemerland in haar campagne meegeeft aan mensen die deze zomer de natuur intrekken. Vooral tussen maart en oktober zijn teken actief in bossen en duinen. Ze leven in struikgewas en hoog gras en zien eruit als kleine spinnetjes. Een teek die niet binnen 24 uur wordt verwijderd, kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten geven aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. Dat voorlichting over teken nodig is laat recent onderzoek zien. Daaruit blijkt dat in de laatste 7 jaar het aantal besmettingen is verdubbeld (van 6.500 naar 13.000 besmettingen). Een expositie in de Stadsbibliotheek Haarlem maakt onderdeel uit van deze campagne.

De campagne 'Laat je niet beetnemen'

Vanaf maandag 7 april start de GGD Kennemerland de campagne 'Laat je niet beetnemen'. Gedurende vier weken besteedt de GGD aandacht aan teken, de preventie van tekenbeten en de ziekte van Lyme. De GGD doet dat in samenwerking met de Stadsbibliotheek Haarlem, Gasthuisstraat 32 (www.hollandnet.nl/bibliotheek/haarlem). Bezoekers van de bibliotheek kunnen een kleine tentoonstelling over teken bekijken en informatie meenemen. Er zijn folders in diverse talen beschikbaar over teken, de ziekte van Lyme en hoe een teek verwijderd kan worden. Daarnaast is voor het onderwijs lesmateriaal (videofilm en een stripboekje) beschikbaar voor kinderen van 10-14 jaar. Mensen die een verhoogd risico hebben een tekenbeet op te lopen, zoals bezoekers van campings, boswachters, scouting, werkenden in de groenvoorziening worden bij de desbetreffende locaties door posters en folders hierop geattendeerd.

Lymeziekte en teken

Teken zijn bruin-zwarte spinachtige beestjes van ongeveer 3 millimeter groot. Zij leven voornamelijk in bossen en struiken. Teken zijn parasieten: ze bijten zich vast in de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen. Teken kunnen besmet zijn met een bepaald soort bacterie (Borrelia). Deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Via de beet van een besmette teek kan de bacterie in het bloed van de mens terechtkomen. In een vroeg stadium is de ziekte meestal met antibiotica goed te behandelen. Maar voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen!

Het voorkomen van een tekenbeet

De kans op een tekenbeet wordt verkleind door de huid zoveel mogelijk te bedekken. Ook het lopen door struiken of hoog gras is af te raden. De GGD adviseert mensen na een dag in de natuur het lichaam op teken te controleren. Is men toch gebeten, dan is het zaak de teek binnen 24 uur te verwijderen met een speciale tekenpincet.

Informatie

Surf voor meer informatie over de tekencampagne naar www.hdk.nl. Hier kunt u ook handige tips vinden hoe een tekenbeet voorkomen kan worden en hoe een tekenbeet verwijderd kan worden. De folder "Teken & de ziekte van Lyme" is gratis verkrijgbaar bij de GGD Kennemerland, afdeling Algemene Gezondheidszorg, telefoon: 023 511 59 61. Bestellen kan ook bij de Postbus 51-infolijn: 0800 8051 (gratis), maandag t/m vrijdag 9.00-21.00 uur.

Haarlem, 3 april 2003