Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PAX CHRISTI NEDERLAND
Levenslang en doodstraf geëist voor leden van Cubaanse vreedzame oppositie

Nu de aandacht van de wereld op Irak is gericht, wordt in Cuba een snelproces van Stalinistische signatuur gehouden. Achter gesloten deuren en zonder de aanwezigheid van advocaten, wordt in hoog tempo gewerkt om 78 Cubaanse politieke dissidenten en andere activisten die zich op vreedzame wijze inzetten voor democratisering van de samenleving, te veroordelen vanwege zaken als 'staatsgevaarlijke activiteiten' en 'vijandelijke propaganda'. De eisen variëren van enkele tientallen jaren tot levenslange gevangenisstraf. De uitspraak vindt aanstaande donderdag plaats. Men vreest dat er in nabije toekomst nog meer arrestatiegolven te verwachten zijn.

Tegen een lid van de volstrekt vreedzame beweging 'Movimiento Cristiano de Liberación' (MCL) werd op zaterdag 5 april zelfs de doodstraf geëist. De MCL is vanaf 1991 de voornaamste partnerorganisatie in Cuba van Pax Christi Nederland en is de initiatiefnemer van het 'Project Varela' dat onlangs de jaarlijkse Sacharov prijs voor vrijheid van meningsuiting ontving van het Europarlement. Niettemin opende de Europese Commissie enkele weken daarna een kantoor in Havana om het entree van Cuba in het Cotonu (ACP) verdrag voor te bereiden, terwijl in Cuba de grootste golf van repressie gaande is sinds jaren; een gebaar dat door de Cubaanse autoriteiten voor propagandadoeleinden is misbruikt.

Pax Christi Nederland doet een dringend beroep op de Nederlandse regering om


- naast het officiële EU protest - ook zelfstandig creatieve stappen te ondernemen om te voorkomen dat onschuldigen voor jaren in de gevangenis verdwijnen, zoals bij voorbeeld het publiekelijk ontvangen door de ambassade en het beschermen van hun familieleden. Het betreft mensen die in Cuba niet anders op hun geweten hebben dan dat zij de onvermijdelijke transitie naar een democratischer samenleving proberen vorm te geven. Met het oog op de toekomst zijn zij de belangrijkste gesprekspartners voor de EU.
Utrecht, 7 april 2003

Liduine Zumpolle

Coördinator Afdeling Latijns-Amerika