Ingezonden persbericht

Persbericht d.d. 1 april 2003
Start Tijger Campagne: Tijgeren voor tijgers
Prominente supporters: Loco-burgemeester, PSV-selectie en Sipke Jan Bousema.

Op 9 april a.s. gaat een aantal kinderen van scouting Peerke Donders uit Tilburg 'tijgeren' voor de tijgers. Deze nieuwe vorm van een sponsorloop is het begin van de landelijke campagne van de Nederlandse dierentuinen voor het behoud van de tijgers. Op deze woensdagmiddag komen er bovendien een aantal prominente supporters. Zo zal de loco-burgemeester van Hilvarenbeek, wethouder Bols, de tijgercampagne in Safari Beekse Bergen openen. Sipke Jan Bousema, presentator van het AVRO-programma 'Zipzoo: coördinaat X', presenteert deze middag. Bovendien komen er een aantal spelers uit de selectie van PSV om de tijgers en de 'tijgeraars' een warm hart toedragen. Onder andere de verdedigers André Ooijer en Ernest Faber zijn aanwezig. Maar ook middenvelder Johann Vogel en aanvaller Dennis Rommedahl willen deze landelijke actie komen steunen.

De scoutingleden benaderen voor deze dag zoveel mogelijk vrienden en familie om hen te sponsoren. Deze kunnen aangeven hoeveel meter men denkt dat de deelnemer tijgerend zal volbrengen. Tijgeren is het voortbewegen op ellebogen en knieën, onder een net door. Deze methode van voortbewegen wordt in het leger veel beoefend. Het tijgeren wordt uitgevoerd in een stormbaan, zoals die ook wordt gebruikt bij het leger. De fanatieke kinderen kunnen per meter of per totale prestatie gesponsord worden. Wanneer de deelnemer de prestatie heeft volbracht, betaalt de sponsor het sponsorbedrag uit ten bate van de tijgercampagne. De tijgerende sponsorlopers kunnen mentaal gesteund worden bij het tijgerverblijf in Safari Beekse Bergen. Het verblijf is te bereiken via de Wandelsafari.

Om geld te verzamelen en aandacht te genereren voor deze bedreigde diersoort wordt de campagne in alle dierentuinen van Nederland gehouden. Tijdens deze campagne is er ook aandacht op educatief gebied voor de bedreiging van de tijgers. In het park zijn speciale borden geplaatst. Daarnaast wordt er (op verschillende manieren) geld ingezameld voor diverse beschermingsprojecten. Tenslotte organiseren de verschillende tuinen diverse themaweken. De tijgerweken in Safari Beekse Bergen beginnen in het Paasweekend en lopen tot en met 4 mei. Er vinden dan verschillende activiteiten plaats om geld in te zamelen.

De campagne wordt tevens in diverse Europese dierentuinen gehouden en heet de EAZA Tiger Campaign 2003. EAZA staat voor European Association of Zoos and Aquaria; de Europese dierentuinen organisatie. De keuze om een campagne voor tijgers te organiseren ligt voor de hand: zij hebben om te overleven een bijzonder groot leefgebied nodig en bescherming van de tijgers komt dus een groot aantal dier- en plantensoorten ten goede. Daarnaast zijn tijgers in veel dierenparken te zien en zowel bij het publiek als bij de media erg populair. Voor meer informatie over Safari Beekse Bergen: 0900-2335732 (0,40 euro per minuut) of www.beeksebergen.nl . Voor meer informatie over de tijger campagne of de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen: www.nvdzoos.nl.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie neemt u contact op met Goof Lukken, Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen; 013-5491116. De activiteit start op 9 april om 15.00 uur. Wij adviseren u echter om 14.30 aanwezig te zijn i.v.m. de grote afstanden in ons park.

Met vriendelijke groet,

Goof Lukken
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen
Dierenpark Gulbergen

Let op: nieuw e-mailadres: g.lukken@beeksebergen.nl

correspondentie-adres:
Beekse Bergen Exploitatie B.V.
postbus 42
5080 NJ Hilvarenbeek
tel. algemeen:(0031) (0)13-5491000
tel direct: (0031) (0)13-5491116
fax: (0031) (0)13-5491104
website: www.beeksebergen.nl, www.libema.nl

Beekse Bergen en Dierenpark Gulbergen maken deel uit van de Libéma-groep