Gemeente Amsterdam

Publiciteitscampagne bestrijding armoede in Amsterdam
9 april 2003 - Herbert Raat

Onder het motto "De gemeente Amsterdam helpt Amsterdammers met een laag inkomen" start Amsterdam vandaag een publiciteitscampagne tegen de armoede in de stad. Rob Oudkerk, wethouder Werk en Inkomen: "Deze publiciteitscampagne moet er voor zorgen dat mensen die daar recht op hebben, vaker een beroep doen op het geld dat bestemd is voor het armoedebeleid.

De laatste jaren bleef een deel van het geld op de plank liggen doordat mensen de weg naar die voorziening of regeling niet wisten te vinden. Met deze campagne probeert de gemeente er alles aan te doen om het geld daar te krijgen waar het hoort, namelijk bij de minder daadkrachtige Amsterdammers."
In Amsterdam moet 20,2% van alle huishoudens rondkomen van een minimum inkomen. 76,6% van de Amsterdamse minimumhuishoudens doet dat zelfs al langer dan drie jaar. Landelijk ligt dit percentage op 9,7% waarvan 37,1% langer dan 3 jaar met een minimuminkomen rond moet komen. Hoewel de gemeente middels een breed pakket aan maatregelen veel geld beschikbaar stelt voor de bestrijding van armoede, blijkt dat niet iedereen die recht heeft op een bepaalde voorziening daar gebruik van maakt. Voor Bijzondere Bijstand was bijvoorbeeld in 2002, 22,4 miljoen Euro beschikbaar waarvan in 2002 17,5 miljoen Euro werd gebruikt. Voor een groot deel wordt dit veroorzaakt door de onbekendheid van veel mensen over de voorzieningen waar zij een beroep op kunnen doen. Om hier wat aan te doen start de gemeente een grote publiciteitscampagne waarin mensen via commercials en het wekelijkse televisieprogramma Amsterdam.nl TV op AT-5, de huis aan huis krant "Amsterdam.nl" en door middel van flyers en posters worden geïnformeerd over de verschillende voorzieningen waar zij een beroep op kunnen doen.
De aftrap van de campagne is vanavond in het programma Amsterdam.nl TV om 19.45 uur uur op AT 5. In aflevering 1 aandacht voor de Bijzondere Bijstand. Het programma word herhaald op vrijdag om 21.15 uur en zaterdag 19.45 uur, zondag 21.40 uur en dinsdag om 21.15 uur. Omdat naast onbekendheid ook het aanvragen van bepaalde voorzieningen voor veel mensen te ingewikkeld is, worden ook aanvullende middelen ingezet. De Sociale Dienst Amsterdam heeft b.v. een speciale "Formulieren Brigade" waar mensen terecht kunnen voor hulp bij het invullen van aanvragen. Daarnaast zijn bepaalde voorzieningen eenvoudiger bereikbaar gemaakt voor de doelgroep. Zo is voor 43.000 mensen een aanvullende zorgverzekering afgesloten, waardoor deze groep voor een aantal voorzieningen (b.v. een nieuwe bril) geen Bijzondere Bijstand meer hoeft aan te vragen.

De campagne is een initiatief van de Sociale Dienst Amsterdam in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, de Dienst Wonen, de Dienst Belastingen, Bureau Stadspas en de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam.

Informatie over de diverse voorzieningen kunt u vinden op AT 5 tekst pagina 350 of op www.omarm.amsterdam.nl.

Pb-045

© Gemeente Amsterdam