Gemeente Dordrecht


---

NRW-Jaarprijs 2003 toegekend aan project "Statenplein" te Dordrecht

Statenplein Vincent Brinkhof

Op woensdag 9 april is tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Raad van Winkelcentra de winnaar bekend gemaakt van de NRW-Jaarprijs 2003. Een deskundige jury heeft het project "Statenplein" in Dordrecht uitgeroepen tot winnaar. AM Vastgoed, voorheen Amstelland MDC, heeft hier een complex project gerealiseerd dat heeft geleid tot een totale herontwikkeling en revitalisering van het kernwinkelgebied Dordrecht. Het vernieuwde Statenplein vormt hierbij duidelijk het kloppende hart. Rond het Statenplein is een aansprekend winkel- en wooncomplex verrezen, bestaande uit 45 winkeleenheden en 56 appartementen. Daarbij is ook gedacht aan faciliteiten als een fietsenkelder, horecavoorzieningen en een poolcenter/disco voor de jeugd.

Criteria
Projecten die voor de NRW-Jaarprijs in aanmerking komen zijn nieuwe en vernieuwde winkelcentra met een bedrijfsvloeroppervlak van 500 m² of meer. Het project dient tussen 1 mei 2001 en 15 november 2002 te zijn geopend. De beoordeling van de projecten gebeurt aan de hand van een 5-tal hoofdkenmerken. Als eerste noemen we bezettingsperspectief. Hierbij valt te denken aan aspecten als bezettingsgraad, concurrerend aanbod, huurniveau, omzethuur etc. Daarnaast spelen ook fysieke kenmerken zoals strategische ligging, bereikbaarheid, routing en landmark functie een rol. Ook functionele kenmerken zoals de aanwezigheid en verdeling van de zogenaamde "trekkers" alsmede de aanwezigheid van horeca- en leisure-elementen, bijzonder aanbod cq. nieuwe formules spelen mee in de beoordeling door de jury. Natuurlijk worden commerciële kenmerken zoals architectuur en aankleding, verlichting en omgevingsfactoren niet vergeten door de jury. Ook aspecten als veiligheid en consumentenvoorzieningen worden hierbij onder de loep genomen. Tenslotte wordt ook gekeken naar bijzondere kenmerken. Wat is de moeilijkheidsgraad en het risicoprofiel van het project en welke vernieuwende elementen worden toepast in het project.

Statenplein Dordrecht
Rekening houdend met al deze kenmerken noemt de jury project het Statenplein in Dordrecht een zeer geslaagd voorbeeld van een hedendaagse binnenstedelijke ontwikkeling waarbij renovatie en nieuwbouw samengaan met de integratie van verschillende functies. Kenmerkend voor binnenstedelijke ontwikkelingen is de uiterst complexe procesgang: procedures, bezwaren en technische hoogstandjes zoals het doorwinkelen tijdens de bouw. Al deze facetten kwamen in meer of mindere mate tijdens de realisatie van het Statenplein aan de orde. De nieuwe woontoren is duidelijk herkenbaar als stedenbouwkundig landmark. Al met al kan gezegd worden dat de Dordtse binnenstad met het Statenplein nu beschikt over een duidelijk A1-gebied. Voor de langere termijn zal de opgerichte centrummanagement organisatie een belangrijke rol moeten gaan spelen bij het behoud van kwaliteit.

Eervolle vermelding
Naast de NRW-Jaarprijs heeft de jury de mogelijkheid om 1 of meerdere eervolle vermeldingen toe te kennen. Voor 2003 heeft de jury beslist het project De Weiert te Emmen een eervolle vermelding toe te kennen. In Emmen is naar de mening van de jury een zeer knap herontwikkelingsproject gerealiseerd met visie, risico en durf. Het uiteindelijke resultaat is architectonisch fraai vormgegeven en kent een logische structuur.