Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Nauwkeuriger metingen in deeltjesversneller HERA


woensdag 9 april 12.00 uur


Promotie Hoge-energie fysica

In het ZEUS-experiment binnen de deeltjesversneller HERA in Hamburg wordt de structuur van het proton gemeten en de uitsplitsing hiervan in de verschillende quark- smaken . Om met HERA nauwkeuriger metingen te kunnen verrichten is een MicroVertex Detector geïnstalleerd. De uitleeschip daarvan staat bloot aan straling. Jaap Velthuis onderzocht de effecten van die stralingsschade, en een methode om dit te compenseren om de levensduur van de detector te verlengen. Door de stralingsschade kunnen binnen de chip elektrische velden iets veranderen. Door gebruik te maken van een aantal interne instellingen is het mogelijk die elektrische velden aan te passen, waardoor de stralingsschade voor een deel wordt gecompenseerd en de nauwkeurigheid gehandhaafd blijft. Het proefschrift eindigt met een analyse van strangeness productie. Bij botsingen worden er veel meer up and down quarks dan strange quarks geproduceerd. Er is een theoretisch model dat deze onderdrukking van het strange quark bij elektron-positronbotsingen succesvol beschrijft. Metingen bij HERA tonen echter aan dat deze beschrijving van de productie van deeltjes met een strange quark niet goed werkt bij elektron-protonbotsingen.

J.J. Velthuis: Radiation hardness of the ZEUS-MVD frontend chip and strangeness production in ep scattering at HERA. Promotoren zijn prof. dr. J.J. Engelen en prof. dr. P.M. Kooijman.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.