Gemeente Rheden

logokl.gif (2191 bytes) Nieuws (21-03-2003)

Inloopavond kadernotitie sport

Op 9 april a.s. is er een inloopavond over de kadernotitie sport van de gemeente Rheden. Deze avond is van 19.30 tot 21.30 uur in sportcentrum De Hangmat in Rheden. U kunt gedurende deze avond gewoon binnenkomen wanneer het u schikt. Om informatie te vragen over de nota of van gedachten te wisselen met de wethouder of met medewerkers van de gemeente. Ook kunt u uw officiële inspraakreactie kwijt. Alle sportverenigingen hebben een uitnodiging voor deze avond ontvangen. Voor meer informatie belt u met Henk Wijnands, medewerker sport, telefoon: 026 - 4976552. U kunt ook schriftelijk inspreken: Gemeente Rheden, Postbus 9110, 6994 ZJ in De Steeg. Reacties dienen 25 april 2003 binnen te zijn.

9 april in De Hangmat in Rheden

Hieronder staat een korte samenvatting van de kadernotitie. U kunt ook de volledige notitie downloaden.

Korte samenvatting van de kadernotitie Sport

Sporten is gezond èn sporten is leuk!! De gemeente Rheden vindt dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het is een basisvoorziening waar alle inwoners recht op hebben, ongeacht leeftijd, inkomen en etnische achtergrond. Alle reden dus om het gemeentelijk sportbeleid up-tot-date te houden.

De huidige sportnota uit 1996 is niet meer actueel. Items als breedtesport, profes-sionalisering en verenigingsondersteuning staan de laatste jaren sterk in de aandacht. Daarom was het tijd voor een nieuwe nota. Hier staat een korte samenvatting van de kadernotitie Sport. Achtereenvolgens komen aan bod: het accommodatiebeleid, de tarieven, de subsidies, breedtesport en communicatie & evaluatie.

Accommodatiebeleid
· Het maatschappelijk effect van de accommodaties heeft de komende jaren prioriteit waarbij een vraaggericht aanbod voorop staat. · De exploitatiekosten van de gemeentelijk accommodaties zijn op orde en geven geen aanleiding tot verdere bezuinigingen. · Handhaving van bestaande accommodaties is uitgangspunt, uitbreiding is niet aan de orde. Het wegnemen van aanwijsbare specifieke knelpunten en het tot stand brengen van noodzakelijke kwaliteitsverbeteringen van de bestaande accommodaties heeft prioriteit.
· Er is geen noodzaak of wens tot verdergaande privatisering van bestaande accommodaties.
· In relatie tot de nog aanwezige onderhoudstaken binnen de gemeente zal worden bezien in hoeverre uitvoering bij het Sportbedrijf kan worden ondergebracht.

Tarieven
De tariefstellingen voor diverse accommodaties in de gemeente Rheden vertonen geen echte onderlinge relatie. Wij willen komen tot een systematiek die toepasbaar is op alle gemeentelijke sportaccommodaties. (Harmonisatie tarieven) Het uitgangspunt is een uniforme kostprijsberekening die als basis moet dienen voor het toekomstig tarievenbeleid.

Subsidies
Inzake subsidiebeleid willen wij komen tot de formulering van heldere criteria voor subsidieverstrekking. Dit geldt zowel voor sportorganisaties (verenigingen) als voor sportevenementen. Sportverenigingen kunnen geen beroep doen op basissubsidie wat door velen als oneerlijk wordt beschouwd. De systematiek van de basissubsidiëring wordt in 2003 geëvalueerd. Het gegeven dat sportverenigingen geen beroep kunnen doen op basissubsidie zal hierbij worden betrokken.

Breedtesport
De aandachtspunten zoals vastgelegd in de projectaanvraag Breedtesportimpuls zullen worden uitgevoerd in de periode 2003 tot en met 2008. Het gaat hier o.a. om sportstimulering van 55plussers, allochtonen en jeugd. Op 14 april 2003 is hierover een voorlichtingsbijeenkomst in De Hangmat.

Communicatie en Evaluatie
Wij hechten grote waarde aan goede communicatie met de partners (sporters, verenigingen en overige sportaanbieders) op het terrein van de sport. Doelstelling is het realiseren van een gestructureerde en open communicatie met de partners.

Wij hechten aan evaluatie van ons beleid om antwoord te krijgen op vragen als:
''doen wij de goede dingen'' en '' doen wij de dingen goed''. Wij willen een betrouwbare monitor (laten) ontwikkelen op basis waarvan de effecten van het sportbeleid objectief kunnen worden gemeten en op basis waarvan het beleid kan worden bijgesteld.

kadernotitie sport



hr.gif (893 bytes)

vorig.gif (1259 bytes) home.gif (1486 bytes)

Copyright: Gemeente Rheden