Gemeente Breda

Persberichten

25-03-2003

Bewoners Noordoost kiezen Lusten & Lasten 2003 ideeën

afbeelding: LogoSALno_kl Alle ruim 10.000 huishoudens van Breda Noordoost kunnen hun stem uitbrengen voor de ideeën Lusten & Lasten 2003. Deze week valt huis-aan-huis een kieslijst op de deurmat. De ingevulde lijst kan tot en met zaterdag 5 april in de stembus in de wijkbibliotheek Noord aan de Groenedijk 175 in Winkelcentrum Hoge Vucht worden gedeponeerd. De verkiezingsavond is woensdagavond 9 april in het Gemeenschapshuis Geeren Zuid. Daar kunnen ook alle idee-inzenders stemmen en wordt de einduitslag bekend gemaakt van Lusten & Lasten 2003.

Samenwerken aan leefbaarheid
Voor het vierde jaar zijn bewoners van Wisselaar, Biesdonk, Doornbos/Linie, Geeren Noord en Geeren Zuid opgeroepen om ideeën die de leefbaarheid in de wijk op korte termijn verbeteren in te sturen. In totaal is er 225.000 beschikbaar voor bewonersinitiatieven. Deze actie staat bekend onder de naam Lusten & Lasten en is onderdeel van het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost. De ideeronde 2003 leverde 89 ideeën op, waarvan er 46 verkiesbaar zijn na toetsing aan de spelregels.

Verkiezingsbijeenkomst
Ook dit jaar kunnen de bewoners van Linie/Doornbos, Geeren Noord, Geeren Zuid, Wisselaar en Biesdonk aan de slag om hun buurten te verbeteren. Woensdagavond 9 april is bekend welke ideeën zijn gekozen. De feestelijke verkiezingsbijeenkomst is vanaf 19.30 uur in het Gemeenschapshuis Geeren Zuid aan de Cornelis Joosstraat. De einduitslag bestaat uit twee tellingen: de uitslag van de huis-aan-huis verspreide ingezonden kieslijsten en de uitslag van de inzenders van de ideeën.
Men kiest voor zes ideeën: drie ideeën voor de eigen buurt en drie ideeën voor heel Noordoost. Dit zijn ideeën waarvan alle inwoners van de wijk kunnen profiteren.

De uitslag van de stemming in de wijk telt voor eenderde mee in de einduitslag. De stemmen van de idee-inzenders tellen voor tweederde mee in de uitslag. De zwaardere weging voor de uitslag van de inzenders van de ideeën is omdat deze naast de lusten ook de lasten dragen. Zij moeten namelijk een plan van aanpak opstellen en de uitvoering van hun idee regelen. Hierbij kunnen zij hulp krijgen van deskundigen en de wijkraad OBN.
De afgelopen twee jaar heeft Lusten & Lasten ertoe bijgedragen dat bewoners zelf het initiatief hebben genomen om activiteiten en projecten in hun wijk van de grond te krijgen. Er zijn al veel ideeën gerealiseerd of in uitvoering. Voorbeelden zijn: een midgetgolfbaan, de brandgangverlichting op zonne-energie, een jeu de boules baan en verlichting bij de voetbalkooi.

Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost Lusten & Lasten met als doel op korte termijn de woon- en leefomgeving in Breda te verbeteren, is onderdeel van het project 'Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost'. Vanuit dit project werken de woningbouwcorporaties Singelveste en St. Laurentius, de Stedelijke Woonconsumenten Organisatie Breda en de gemeente gezamenlijk aan het Ontwikkelingsplan Breda Noordoost. Hieronder vallen alle initiatieven, zowel voor de korte als de lange termijn, om van Noordoost een veiliger en aantrekkelijker woonomgeving te maken.

Breda, 25 maart 2003

Noot voor de reactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw J. van Lonkhuijzen, projectleider 'Lusten en Lasten', telefoon 06 12672254 of met projectmedewerker mevrouw K Bartelds, dienst Ruimtelijke ontwikkeling, Milieu, cultuur en Economische zaken, telefoon (076) 529 34 84.