Gemeente Maassluis

31-3-2003

Archeologische verwachtingskaart Maassluis

Op woensdagavond 9 april wordt in het stadhuis aan de Koningshoek de archeologische verwachtingskaart Maassluis officieel overhandigd aan cultuurwethouder P. Hoogenraad. Deze archeologische kaart moet de basis gaan vormen voor een gemeentelijk archeologisch beleid.

In de jaren 90 hebben verschillende Europese landen het Verdrag van Malta ondertekend. Met het ondertekenen van dit verdrag geven zij aan dat het belangrijk is bodemschatten te beschermen. Nederland zal dit verdrag naar verwachting dit jaar invoeren. Dat verplicht de gemeenten in Nederland om hun bodemschatten te beschermen wanneer er bijvoorbeeld bouwactiviteiten zijn en er gegraven zal worden. Het beschermen van wat men noemt het bodemarchief (allerlei zaken uit het verleden die in de bodem zijn terug te vinden) is van belang om samenlevingen uit het verleden te kunnen reconstrueren. De provincie stelt de eis om ook bij bestemmingsplannen een archeologische paragraaf op te nemen. En bij zogenaamde artikel 19-procedures op grond van de Woningwet dient de provincie het archeologie-aspect te beoordelen. De verstoorder van de bodem (bijvoorbeeld een bouwbedrijf bij bouwwerkzaamheden) is verantwoordelijk voor het beschermen of laten onderzoeken van archeologische bodemschatten. De gemeente Maassluis heeft daarom als 5e gemeente in de provincie Zuid-Holland besloten om een archeologische verwachtingskaart te laten vervaardigen, een kaart die aangeeft wat op grond van onderzoek en al bekende gegevens op bepaalde plaatsen in de bodem verwacht zou kunnen worden aan bodemschatten. De gemeente gaat nu aan de slag om dit te vertalen in een archeologisch en planologisch beleid.

Presentatie op 9 april
De bijeenkomst op woensdag 9 april start met een inleiding over de archeologie in Nederland door drs. G. Korf van de Rijksoudheidkundige Bodemdienst (de ROB). Ir. M. Houtman, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, gaat vervolgens in op de plaats van de provincie in archeologisch Nederland die ook op een actieve wijze bezig is met het in kaart brengen van het bodemarchief per provincie. Drs. M. P. Defilet van het Vlaardings Archeologisch Kantoor (VLAK) presenteert aansluitend de Maassluise archeologische verwachtingskaart, waarna deze officieel wordt overhandigd aan wethouder Hoogenraad.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze bijeenkomst bij te wonen. De bijeenkomst wordt gehouden in de Burgerzaal van het stadhuis en begint om 19.30 uur.