Gemeente Woerden

Nieuwe kansen voor cultuurbehoud

Informatieavond over Stimuleringsproject cultuurhistorische waarden in het landelijk gebied van Woerden

Op 9 april en 15 april organiseert de gemeente informatieavonden over de nieuwe mogelijkheden voor eigenaren van cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en voor eigenaren van land met historische landschapselementen. Deze avonden zijn interessant voor deze eigenaren maar ook voor iedereen die meer willen weten over het cultuurbeleid van de gemeente.

Cultuurhistorische waarden in kaart gebracht
In het landelijk gebied liggen ruim 300 cultuurhistorische panden met meer dan 200 kapbergen en schuren en tientallen kleine bijgebouwen als boenhokken en zomerhuizen. Daarnaast zijn er meer dan 20 interessante punten in het landschap waar een bijzondere ontstaansgeschiedenis verteld kan worden. Het zijn onder meer kleiruggen bij Barwoutswaarder en Kamerik, oude molenplaatsen door het hele gebied heen en de contouren van het fort Kruipin. Op archeologische resten die onder de grond liggen na, zijn deze elementen vrijwel allemaal nog te zien in het landschap.

Behoud cultuurhistorie krijgt impuls
Hoe kunnen deze cultuurhistorische waarden beschermd worden zonder dat ons buitengebied een museum wordt? Deze uitdaging neemt de gemeente aan. Daarom is gestart met het stimuleringsproject cultuurhistorische waarden in het landelijk gebied van Woerden. Het doel is om het beschermen van het historisch gezien rijke en nog gaaf bewaarde land een impuls te geven. Niet door ontwikkelingen tegen te gaan, maar juist door beter gebruik te maken van de kwaliteiten die er zijn.

Een eigentijds antwoord
De nieuwe aanpak moet een eigentijds antwoord geven op cultuurbeheer. De belangrijkste uitkomsten: ruimere mogelijkheden voor functiewijzigingen van historische boerderijencomplexen, en kansrijke ideeën rond cultuurhistorisch waardevolle landschapselementen. De komende tijd zal de gemeente voorbeeldprojecten stimuleren. Alle betrokkenen in het landelijk gebied eigenaren, verenigingen als de ANV en GLTO en ook cultuurhistorische verenigingen- kunnen meedoen aan de projecten.

Informatieavonden
Tijdens de informatieavonden hoort u onder leiding van wethouder Marjolein Verburg meer over de achtergronden en mogelijkheden van het project.
U bent van harte welkom op:
9 april op de proefboerderij Oude Meije 18 te Zegveld of 15 april in de raadzaal van het stadhuis, Blekerijlaan 14 te Woerden. Vanaf 19.30 uur kunt u binnenlopen voor het drinken van een kopje koffie of thee. Beide avonden beginnen om 20.00 uur.

Bij het gemeentehuis, het stadsmuseum van Woerden, bij het bezoekerscentrum Oortjespad te Kamerik en bij de bibliotheken van Zegveld en Harmelen kunt de folder Nieuwe kansen voor cultuurbehoud afhalen. Hierin leest u alles over het project en of u hiervoor in aanmerking komt.

Folder downloaden
Klik hier om de folder te downloaden.

Om de folder te downloaden heeft u het programma Adobe Acrobat Reader nodig. Klik op het logo om dit (gratis) programma te downloaden.

Als u nog vragen heeft over de informatieavonden of over het project, dan kunt u contact opnemen met de projectleider, Marina Laméris, (035) 577 2741 of marina@tasten.nl.