ERNST AND YOUNG

Ernst & Young: uitnodiging persbriefing


Beste,

Financiële verslaggeving door (lokale) overheden vindt in Nederland plaats op basis van de zogenaamde 'comptabiliteitsvoorschriften' van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze verslaggevingsregels zijn speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan het specifieke eigen karakter van overheden ten opzichte van het bedrijfsleven. Het is in de praktijk gewenst om -gezien het bijzondere karakter van overheden- specifieke eigen regels te hanteren die soms afwijken van gangbare regels in het bedrijfsleven. Dat levert regelmatig kritische discussies op over de gewenste transparantie en controle van verslaggeving door overheden.

Onlangs zijn met het 'Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeente' de nieuwe voorschriften bekend gemaakt. Deze voorschriften zijn van toepassing met ingang van boekjaar 2004. Tevens is vanaf 7 maart 2003 de Wet dualisering gemeentebestuur van kracht. Eén van doelstellingen van het nieuwe duale bestel is het versterken van de controlerende functie van de gemeenteraad. In de komende jaren zullen gemeenten verschillende nieuwe instrumenten moeten inzetten om inhoud te geven aan de controlerende bevoegdheid van de raad. Zo zullen met de accountant nadere afspraken gemaakt worden over de vanaf boekjaar 2004 af te geven rechtmatigheidverklaring, zal uiterlijk vanaf boekjaar 2005 het zelfonderzoek van het College van B&W naar de doelmatigheid en doeltreffendheid ingesteld moeten zijn en vanaf 2006 de rekenkamer(functie) ingericht moeten zijn.

Specialisten op het gebied van verslaggeving en controle bij overheden praten u graag bij over deze onderwerpen. Hiervoor organiseert Ernst & Young een inhoudelijke en informele persbriefing voor journalisten. Deze briefing vindt plaats op:

woensdag 9 april 2003
van 12.00 tot circa 14.00
bij Ernst & Young te Amsterdam
Drentestraat 20

Aan tafel zitten de volgende sprekers:

- De heer Rob Ellermeijer, voorzitter sector Lokale Overheid bij Ernst & Young

- De heer Martin Jonker, controller gemeente Zaanstad
Wij verzoeken u vriendelijk uiterlijk maandag 7 april uw deelname aan deze briefing te bevestigen. Voor een lichte lunch wordt gezorgd.

Toby Ellson
Ernst & Young, woordvoerder
Tel: 010 406 53 64
Fax: 010 406 53 51
Email: toby.ellson@ey.nl


03 apr 03 16:30