Erasmus Universiteit Rotterdam

9 april 2003

Debat op Erasmus Universiteit op woensdag 9 april

Economie-onderwijs middelbare scholen ter discussie

In het kader van de Tinbergenweek vindt op woensdag 9 april 2003 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam een debat plaats over de vernieuwing van het economie-onderwijs op middelbare scholen. Het debat sluit aan op de jaarvergadering van de Vereniging van leraren economie (Vecon).

Om te beginnen wordt aandacht besteed aan de actualiteit van het gedachtegoed van Jan Tinbergen voor het huidige en toekomstige economie-onderwijs. Daarnaast staat het rapport Economie moet je doen van de Commissie Teulings uit oktober 2002 centraal, dat gaat over de herziening van het programma economie in de tweede fase. Onderwerpen als de armoedeproblematiek, inkomensverdeling en het belang van de internationale economie, Derde wereld en WTO komen aan de orde als voorbeeld van themas die niet uit het onderwijs zouden mogen verdwijnen.

Verder staat de wijze waarop het onderwijs wordt gegeven ter discussie. De visie achter Economie moet je doen heeft namelijk grote consequenties voor de didactiek. In tegenstelling tot het huidige systeem, moeten leerlingen langs de weg van de toepassing erachter komen welke inzichten de economische wetenschap verschaft in allerlei concrete problemen.

Het rapport Economie moet je doen is destijds geschreven in opdracht van de toenmalige staatssecretaris mw. drs. K. Adelmund en vormt de basis voor de herziening van het economie-onderwijs, die per augustus 2006 moet ingaan.

In het forum hebben zitting dr. Jan Pronk (oud-student en medewerker van Jan Tinbergen), prof.dr. C.N. Teulings (hoogleraar Arbeidseconomie EUR en directeur Tinbergen Instituut), prof. dr. E. van Damme (lid van de commissie Teulings, hoogleraar Algemene Economie Universiteit van Tilburg), dr. R. Schöndorff (voormalig hoogleraar Algemene economie Universiteit van Amsterdam en auteur van economieboeken voor het middelbaar onderwijs), drs. T. van Haperen (docent economie EUR en betrokken bij de lerarenopleiding). Prof.dr. J. Groenewegen (hoogleraar Institutionele economie EUR) treedt op als voorzitter.

Aan het eind van de bijeenkomst worden twee publicaties uitgereikt: de lesbrief voor het middelbaar onderwijs en de publicatie Tinbergens Economic Writings; The Centennial Volume van dr. J. Kol. De middelbare scholier die de lesbrief in ontvangst neemt is de kleindochter van Jan Tinbergen.

Noot voor de pers
Forum Vernieuwing economie-onderwijs op middelbare scholen, woensdag 9 april 2003
Tijd: 13.00 15.00 uur
Plaats: Woudestein, collegezaal B3
Info: prof.dr. J. Groenewegen, tel. (010) 408 1383 of (015) 214 1124
e-mail: groenewegen@few.eur.nl

pixel.gif] r1pixg.gif]