PLAN NEDERLAND

In 100 landen recordpoging voor 'de grootste les ooit'

Meer dan 400.000 schoolkinderen in actie voor onderwijs voor meisjes

Amsterdam/Den Haag/Utrecht, 7 april 2003 - De wereldmachten zijn traag en nemen een te afwachtende houding aan als het over onderwijs gaat. Zoals het er nu voorstaat zou het niet mogelijk zijn om de in 2000 gemaakte internationale afspraken te halen. Dat staat in .Een eerlijke kans., het onderwijsrapport van de Global Campaign for Education (GCE), de campagne die in Nederland wordt gevoerd door Plan Nederland, Novib en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Om de wereldleiders aan hun beloftes te herinneren doen op woensdag 9 april over de hele wereld ongeveer 410.000 kinderen mee aan de recordpoging 'De Grootste Les Ooit'. In Nederland doen 1000 scholen en 30.000 kinderen uit groep 7 en 8 mee aan de actie. In Den Haag hebben kinderen via satellietverbinding gesprekken met leeftijdgenootjes in Johannesburg.

Staatssecretaris Van Ardenne neemt het eerste exemplaar van het Gender en Onderwijs rapport in ontvangst in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag uit handen van twee Keniaanse en twee Nederlandse kinderen. Als staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking kan zij haar treuzelende Europese collega.s aansporen de beloften na te komen.

Afspraken over onderwijs
Het rapport geeft een overzicht van de onderwijsproblematiek en de onderwijscampagne vestigt met de inventarisatie de aandacht op de twee belangrijkste afspraken tussen overheden, VN-organisaties en de Wereldbank:

* in 2005 moeten er evenveel meisjes als jongens naar school gaan en

* in 2015 moeten alle kinderen de basisschool kunnen afmaken.
Maar zonder extra inspanningen en extra geld kunnen die onderwijsdoelen niet worden gerealiseerd. De donoren steunen onderwijs nu met 1,5 miljard dollar per jaar. Het rapport constateert dat er per jaar 5,6 miljard dollar nodig is om de in 2000 vastgestelde onderwijsdoelen te behalen.

Nu kan één op de zes volwassen mensen op de wereld niet lezen of schrijven. Het merendeel van deze ruim 860 miljoen mensen is vrouw. Nog eens 115 miljoen kinderen, van wie 65 miljoen meisjes, gaan niet naar de basisschool. En dat terwijl juist onderwijs mensen kan verlossen van armoede en onderontwikkeling. Onderwijs leidt tot minder armoede, een hogere levens-verwachting, betere gezondheid en minder kindersterfte.

9 April: De Grootste Les Ooit
Om de wereldleiders bij de les te houden is tijdens de Internationale Onderwijsactieweek .De Grootste Les Ooit. georganiseerd. Meer dan 400.000 kinderen uit Afrika, Azië, Europa en Latijns-Amerika doen op woensdag 9 april 2003 een poging om het wereldrecord .De Grootste Les Ooit. van het Guiness Book of Records te breken dat in Britse handen is (28.801 kinderen). De kinderen volgen op die datum in drie verschillende tijdzones allemaal dezelfde les over het belang van onderwijs voor meisjes. In Nederland doen 30.000 schoolkinderen van 1000 Nederlandse scholen mee. In perscentrum Nieuwspoort te Den Haag volgen 166 Haagse schoolkinderen van de Da Costaschool, De Vlierboom, de Baanbreker en basisschool Houtwijk de les die wordt gegeven door Jeroen Kramer, ex-presentator van het televisieprogramma Het Klokhuis. Ook is er via een groot scherm live contact met kinderen in Zuid-Afrika die op hetzelfde moment dezelfde les volgen.

Andere landen waar schoolkinderen meedoen aan de Grootste Les Ooit zijn: Albanië, België, Benin, Brazilië, Colombia, Ethiopië, Filippijnen, Groot-Brittannië, India, Kongo, Liberia, Macedonië, Malawi, Nepal, Oeganda, Pakistan, Roemenië, Rusland, Senegal, Tanzania en Zanzibar, Togo, Uruguay, Vietnam en Zweden.

Global Campaign for Education
Het initiatief van deze actie komt van de Global Campaign for Education. Dit is een internationale coalitie, opgericht in 1999, die zich inzet voor onderwijs voor iedereen. Ruim 400 ontwikkelingsorganisaties en vakbonden zijn lid van deze coalitie. In Nederland zijn dat Plan
Nederland (voorheen Foster Parents Plan), Novib en de Algemene Onderwijsbond (AOb).Medeparticipanten aan de organisatie van .De Grootste Les Ooit. zijn het Ministerie van Buitenlandse Zaken/ Ontwikkelingssamenwerking en het International Institute for Communication and Development (IICD). Meer informatie is te vinden op www.campaignforeducation.org

Datum: Woensdag 9 april 2003
Plaats: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten, Den Haag Tijd:

09.30 u Overhandiging van het rapport .Gender en onderwijs. 10.00 u Videoverbinding met Johannesburg 10.00.10.30 u Start recordpoging De Grootste Les Ooit met 166 kinderen


--------------------- EINDE PERSBERICHT ---------------------

Noot voor de redactie (