Gemeente Brunssum

Publicaties - 9 april 2003
Winnaars Sportgala Brunssum Beschuit met muisjes voor de jongste samenwerking
Burgeronderzoek in Brunssum Burgemeester Brocken kiest voor goed hout Advies Programmaraad Brunssum Raadsvergadering van 1 april 2003 Nieuwbouw op het voormalige terrein Quality Bakers Gemeente neemt voorbereidingsbesluit Emmaterrein
Expositie Waubachse School/Brons Brunssum in d'r Brikke-Oave Laat uw stem horen via het referendum
Wijkatlas 2003 op internet Spreekuren wethouders Gezocht: oudkomers
'Nieuw' jongerenhuis in Brunssum-Noord MILIEU: Koopzondagen 2003 Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start Gewijzigde openingstijden Rd4-milieuparken
Alles wat u wilde weten over Brunssum Hou GFT apart! Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Inleveren asbest "Liever praten dan bekeuren" Papier ophalen
Een 7,3 voor wonen in Brunssum
Evenementenkalender 2003 RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE: Weekmarkt Rimburgerweg vóór Pasen geopend
SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: VERKEER/VERVOER: De gemeentelijke belastingen: betaal op tijd
Gehandicaptenparkeerplaats voor weekmarkt
Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet Rotonde Maastrichterstraat/Marebosjesweg
Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas Rimburgerweg vóór Info ReisNet Parkstad Limburg Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002 Verkeersspreekuur BOUWEN IN BRUNSSUM: DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Dualisme in de gemeentepolitiek Bouwen zonder vergunning? Inspreekuur voor burgers Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig?
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning
Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum'
Vul uw bouwaanvraag goed in!
Heeft m'n buurman bouwplannen?

---

Beschuit met muisjes voor de jongste samenwerking Brunssum en Onderbanken vlechten afdelingen Sociale Zaken ineen

Wethouder Klaas Overdijk van Brunssum en wethouder René Borger van Onderbanken ondertekenden vrijdag 4 april in de Schinvelderhoeve het contract waarmee de samenwerking tussen de afdelingen Sociale Zaken van Brunssum en Onderbanken officieel werd bekrachtigd. De 'geboorte' van deze nieuw samenwerking werd gesymboliseerd door een reuze beschuit-met-muisjes.

In februari 2002 hebben Brunssum en Onderbanken een intentieverklaring getekend. Daarin spraken beide partijen zich uit voor onderzoek naar de mogelijkheden om de werkzaamheden van de afdeling sociale zaken uit Onderbanken onder te brengen op de afdeling in Brunssum. Dat resulteerde in het opzetten van een stuurgroep en een projectgroep. De stuurgroep hield zich voornamelijk bezig met het proces. In de projectgroep waren alle disciplines vertegenwoordigd van beide gemeenten. Daardoor waren alle betrokkenen, zowel in Brunssum als in Onderbanken, nauw betrokken bij het proces.

Trots
De doelstelling van de hele operatie is dat de klanten van beide afdelingen sociale zaken uiteindelijk een beter product krijgen. Samenwerken is immers meer dan alleen het in elkaar schuiven van beide afdelingen. Het behouden van het goede van beide organisaties zorgt ervoor dat niet een situatie ontstaat waarbij 'klein' wordt overgenomen door 'groot'. Daardoor zijn alle betrokkenen trots op de samenwerking en de producten die ze aan de klant kunnen leveren.

In dienst
In oktober 2002 gaven de gemeenteraden groen licht voor het samenvoegen van beide pakketten en sinds 1 januari van dit jaar zijn de vier medewerkers van de afdeling Sociale Zaken in Onderbanken in dienst van de gemeente Brunssum.

Rimpelloos
De samenvoeging van beide afdelingen is in korte tijd van de grond gekomen. Bovendien is het hele proces rimpelloos verlopen. Dat komt omdat alle betrokkenen met respect voor elkaars inbreng hebben samengewerkt en de mensen nauw betrokken waren bij het hele proces.
---

Gehandicaptenparkeerplaats voor weekmarkt

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een algemene gehandicaptenparkeerplaats in te richten naast het Bestuurscentrum in de Ir. Op de Kampstraat. De
gehandicaptenparkeerplaats moet het voor gehandicapten mogelijk maken op zaterdag de weekmarkt op het Lindeplein te bezoeken.

Tijdens de reconstructie van het Lindeplein in januari en februari 2003 zijn drie gehandicaptenparkeerplaatsen aan de westkant van het Lindeplein vervallen. Om die reden is er een verzoek bij de gemeente binnengekomen om een vervangende gehandicaptenparkeerplaats. Het college van B&W heeft besloten dat verzoek te honoreren. De gehandicaptenparkeerplaats aan de Ir. Op de Kampstraat, naast het Bestuurscentrum, is alléén op zaterdag, tijdens de weekmarkt, gereserveerd voor gehandicapten.

Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (9 april 2003). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.
---

Rotonde Maastrichterstraat/Marebosjesweg

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een rotonde aan te leggen op de kruising
Maastrichterstraat/Trichterweg/Marebosjesweg/Het Ambacht. Tegen dit besluit kunt u nog bezwaar maken.

De betreffende rotonde is een zogenaamde mini-rotonde, zonder gescheiden fietspaden. Bij de rotonde worden zebrapaden aangebracht. Voor de aanleg van de rotonde is het nodig om de parkeerplaats en parkeerstroken op deze plek aan te passen.
Via de rotonde worden de aanliggende wijken op een veilige wijze op het hoofdwegennet aangesloten. Met de aanleg van de zebrapaden komt de gemeente tegemoet aan het verzoek van omwonenden en buurtbewoners om op deze plek een goede oversteekvoorziening voor voetgangers te creëren.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met 527 86 23 of met 527 85 81.

Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (9 april 2003). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.
---

Scheiden van afval? Goed voor uw beurs!

Afval scheiden? In Brunssum wordt het volop gedaan. Ongeveer de helft van het afval dat de Brunssumse inwoners produceren, wordt apart gehouden: als oud papier, bijvoorbeeld, of als glas, textiel, of GFT (groente-, fruit- en tuinafval). Maar het kan nóg beter. Want veel afval dat u in de grijze afvalcontainer gooit, kan ook heel gemakkelijk nog gescheiden worden. Dat is goed voor het milieu, maar ook goed voor uw beurs. Dus ook goed voor u!

Met afval kun je twee dingen doen. Je kunt het opnieuw gebruiken of je moet het weggooien. Veel afval is opnieuw te gebruiken. Textiel, bijvoorbeeld. Of blik. Vaak is dit soort 'afval' zo gewild dat er zelfs voor wordt betaald! Geld dat voor de gemeente is, dus voor de burgers van Brunssum.

En dan heb je dat andere afval, het afval dat je weg moet gooien. Al het afval in uw grijze container, het restafval, gaat naar het stort of naar de verbrandingsoven. Dat levert niets op, sterker: het kost geld. Enkele honderden euro's per ton! Wie dat betaalt? Dat doet u. Via de gemeentelijke afvalstoffenheffing.

Kosten
Het mag duidelijk zijn dat hoe minder restafval we met z'n allen produceren, hoe minder hoog de kosten van die afvalheffing. De gemeente Brunssum probeert al jarenlang de afvalkosten voor de burger zo laag mogelijk te houden. Maar u bent zelf de eerste die daar iets aan kan doen. Simpelweg door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk afval in de grijze afvalcontainer verdwijnt. En door ervoor te zorgen dat al het glas naar de glasbak gaat, al het groente-, fruit- en tuinafval in de GFT-bak, al het papier naar de vereniging die het papier ophaalt of in de papiercontainer, et cetera. Met andere woorden: houd uw afval gescheiden! Dat is goed voor uw beurs. En ook voor het milieu, natuurlijk.

Tips
Overigens helpt de gemeente u graag bij het scheiden van het afval. In Brunssum hebben we de afgelopen jaren een prachtig systeem opgebouwd om afval in te zamelen. We halen bij u thuis GFT en oud papier op. U kunt met allerlei soorten afval (papier, blik en textiel) terecht bij de straatcontainers die u altijd in uw buurt vindt. Ook hebben we in Brunssum een milieupark, voor werkelijk elk soort afval dat bestaat. Als u belt, komen we bij u thuis langs om grofvuil op te halen. En in het voor- en najaar op vaste dagen het grofgroen. U ziet: afval scheiden is niet moeilijk.

Wist u dat...
... we met z'n allen in Nederland meer dan 3 miljoen ton papier gebruiken, waarvan we dan ook weer zo'n 2 miljoen ton gescheiden inzamelen voor hergebruik?
... het recyclen van glas niet alleen grondstoffen, maar ook veel kostbare energie bespaart? Door bij het maken van glas glasscherven te gebruiken, kan er bij veel lagere temperaturen glas worden gemaakt. Iedere 10 procent scherven die aan de grondstoffen wordt toegevoegd, levert een besparing op van 2,5 procent.
... 91 procent van de Nederlanders hun glas trouw naar de glasbak brengt? Favoriete moment: tijdens het boodschappen doen. ... jaarlijks zo'n 900 miljoen wegwerpluiers bij het afval belanden? Dat zijn tienduizend vuilniswagens vol.

loesje.tif (790152 bytes) Burgemeester Brocken kiest voor goed hout Raadsvergadering van 1 april 2003
De gemeenteraad kwam voor een vergadering bijeen op dinsdag 1 april 2003. Tijdens deze vergadering zijn onder meer de volgende besluiten genomen:
vastgesteld moet worden. De raad heeft ingestemd met de eerste stap van de gefaseerde invoering van tariefdifferentiatie, gebaseerd op dit plan van aanpak.

Aanvraag spoedvoorzieningen basisscholen
Verschillende scholen hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van inbraak en vandalisme. Basisschool Fatima vroeg een bedrag van 1.178,37 euro, het Emmacollege, locatie Delta, vroeg 77,35 euro en basisschool Dol-Fijn vroeg 8.431,27 euro. De gemeenteraad heeft ingestemd men met de vergoedingen.
Om aan deze veel voorkomende vorm van vandalisme een eind te maken heeft de gemeenteraad een motie van CDA en BCD aangenomen. In de eerstvolgende commissievergadering komt de motie aan de orde. Daar worden in samenspraak met het jeugd- en jongerenwerk, scholen en politie mogelijke oplossingen besproken.
De gemeenteraad heeft ingestemd met de 4e begrotingswijziging van de begroting van de gemeente Brunssum voor 2003. De wijziging is het gevolg van het besluit van het college van B&W om een extra bedrag van 37.500 euro beschikbaar te stellen voor het wegwerken van de wachtlijsten bij het RIO (Regionaal Indicatie Orgaan). gemeenteraad van Brunssum. De raad maakt geen bezwaar tegen deze concept-begroting.
raad heeft ingestemd met die wijzigingen.
De raad is akkoord gegaan met de procedure die het college van B&W heeft voorgesteld omtrent het vaststellen van de jaarrekening 2002 en de begroting 2004. Het voorstel is om de jaarrekening 2002, na ongegrond verklaard. De gemeenteraad heeft dit advies van de commissie overgenomen, het bezwaar ongegrond te verklaard en het voorbereidingsbesluit van 8 oktober 2002 te handhaven.

Dualisering
De raad heeft een voorstel aangenomen waarin is vastgelegd dat dualiseringsvraagstukken in de toekomst worden besproken in een speciale commissie. De bijeenkomsten van deze commissie 'dualisering' zijn openbaar.
Alle raadsleden steunden een motie van mevrouw van de Weijer-van den Berg, waarin zij haar verontrusting uitspreekt over de ontwikkelingen in het openbaar vervoer in Brunssum.
oplossingen. De raad heeft ingestemd met deze motie.