Gemeente Amsterdam

Eerste paal nieuw Calandlyceum
8 april 2003 - stadsdeel Osdorp

Stadsdeelvoorzitter Simon Willing en onderwijswethouder Piet Janssen van Osdorp slaan op woensdag 9 april 2003 de eerste paal voor de nieuwbouw van het Calandlyceum. Deze feestelijke handeling vindt plaats om 13.30 uur op de bouwplaats ter hoogte van de Calandlaan 176.

Het door architectenbureau Bos en Partners uit Baarn ontwikkelde gebouw is naar verwachting medio 2004 gereed en zal dan onderdak bieden aan bijna 1800 leerlingen. Het beschikbare bouwterrein is kleiner dan het terrein van de huidige school. De nieuwbouw, U-vormig, 93 bij 52 meter, met een maximale hoogte van 20 meter, wordt dus compacter dan de oude school. Het wordt een duurzaam gebouw, wat niet alleen wil zeggen dat er duurzame bouwmaterialen worden gebruikt, maar ook dat er zuinig met energie wordt omgesprongen, onder andere door het gebruik van een voor schoolgebouwen uniek ventilatiesysteem.

Begin- en eindschool

Het nieuwe Calandlyceum bestaat uit een begin- en een eindschool: jongere leerlingen die net van de relatief 'veilige' basisschool komen, worden in een apart deel van het gebouw ondergebracht. De sociale veiligheid wordt vergroot door, onder andere, het overzichtelijk maken van de centrale ruimten, het maken van gangen zonder nisjes en donkere hoekjes, het beschikbaar hebben van voldoende kluisjes voor de leerlingen en het vandalismebestendig maken van het gebouw.

Het oude Calandgebouw

Het oude Calandgebouw werd circa 40 jaar geleden door architect Ingwersen ontworpen. Het is een paviljoengebouw dat goed combineert met het vele groen op het Calandterrein. Het is echter gebouwd naar de maatstaven en met de materialen uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Door gebrekkige isolatie is het er gehorig, in de winter te koud en in de zomer te warm. Veel van de gebruikte materialen zijn verroest en verweerd, waardoor het dak al jaren lekt. Kortom, het gebouw is op.

Nadat het nieuwe Calandgebouw is betrokken, zal het oude worden afgebroken om plaats te maken voor beperkte woningbouw, waarbij het groene karakter van het Calandterrein behouden zal blijven.

© Gemeente Amsterdam