Gemeente Amsterdam

Tijgercampagne 2003 in Artis
8 april 2003 - Johanneke Helmers
Artis start woensdag 9 april met een Tijgercampagne. Met de campagne vraagt Artis aandacht voor deze bedreigde diersoort. Een eeuw geleden waren er nog circa 100.000 tijgers in het wild, nu zijn het er niet meer dan 6.000. Diverse ondersoorten zijn zelfs al uitgestorven. Jacht, stroperij, illegale handel en versnippering van het leefgebied zijn grote gevaren voor tijgers.

Bij de Sumatraanse tijgers staan informatiepanelen en in het Gorillahuis is een tijgerexpositie over de verschillende soorten tijgers, de leefgebieden, de bedreigingen en over tijgers in Artis door de jaren heen.

Een ander doel van de campagne in Artis is het inzamelen van geld ten behoeve van projecten die de Sumatraanse tijgers in het wild beschermen.

Op dit moment huisvest Artis een wat ouder stel Sumatraanse tijgers, Harimau en Mira. Artis verwacht echter over een aantal jaar een geheel nieuw verblijf voor de roofdieren te kunnen bouwen. In het nieuwe verblijf is dan plaats voor een jonger stel dat kan participeren in het Europese fokprogramma ten behoeve van het behoud van de Sumatraanse tijger in dierentuinen.

De Tijgercampagne is wereldwijd opgezet door de Europese organisatie van dierentuinen: EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Het doel is in heel Europa EUR 250.000 op te halen om diverse tijgerprojecten in India, Rusland en Indonesië te steunen.

© Gemeente Amsterdam