Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
8 april 2003

Huisartsen krijgen meer mensen met verstandelijke handicap in praktijk UM ontwerpt richtlijn medische zorgoverdracht

Tot 2008 gaat een groep van tienduizend mensen met een verstandelijke beperking verhuizen van een zorginstelling naar kleinschalige woonvormen in de wijk. De overdracht van medische zorg van de AVG (arts voor verstandelijk gehandicapten) naar de huisarts moet dan geregeld worden. De capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht (UM) heeft in samenwerking met alle betrokkenen een richtlijn ontworpen om de overdracht goed te laten verlopen.

De huisarts zit in een niet benijdenswaardige positie. Bij het gewijzigde huisvestingsbeleid ten aanzien van mensen met een verstandelijke beperking is verondersteld dat huisartsen de medische zorg op zich nemen. Er is echter niet met huisartsen overlegd over de consequenties. Is er ruimte in de huisartsenpraktijk om mensen die tweemaal vaker ziek zijn dan gemiddeld op te nemen? Is de vergoeding voor het werk geregeld? Hoe hoort de huisarts de klacht en de ziektegeschiedenis van mensen die niet of weinig zelf praten? Zijn er afspraken over avond-, nacht- en weekenddiensten? Dit zijn een paar vragen waar de richtlijn voor medische zorgoverdracht antwoord op probeert te geven.

Het uitgangspunt bij de richtlijn is dat alle mensen met een verstandelijke beperking recht hebben om mee te praten en te beslissen over alle zaken aangaande aangaande hun gezondheid. De richtlijn beschrijft de situatie dat mensen met een verstandelijke beperking ondersteuning nodig hebben in het communiceren met de dokter, in het weergeven van hun klachten en voorgeschiedenis, bij het meewerken aan onderzoek en bij het onderhandelen over de behandeling.

Op 9, 15 en 24 april 2003 wordt respectievelijk in Den Bosch, Driebergen en Maastricht een congres gehouden waarbij de richtlijn wordt gepresenteerd en toegelicht aan huisartsen, praktijkassistentes, AVG'ers, groepsleiders, personen met een verstandelijke beperking, familie of wettelijk vertegenwoordigers van mensen met een verstandelijke beperking, bestuurders, beleidsmedewerkers, ziektekostenverzekeraars en overige belangstellenden.

De richtlijn is totstand gekomen met subsidies van ZonMw, de Provincie Limburg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Noot voor de pers:
Nadere informatie geeft Magda Wullink van de capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde via 043-3882330 en mailto:magda.wullink@hag.unimaas.nl. De afdeling Communicatie van de Universiteit Maastricht is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren via 06 21275612. Mailto:pers@bu.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op internet: www.pers.unimaas.nl.