Gemeente Hoogeveen


---

8 april 2003

Bobby (9) leidt aanleg fietscrossbaan Krakeel

De 9-jarige Bobby Meints kan woensdag 9 april toezien hoe zijn droom wordt gerealiseerd. Als een opzichter mag hij aanwijzingen geven bij de aanleg van 'zijn' fietscrossbaan in het WAP-gebied in de Hoogeveense wijk Krakeel. Het is het eerste project dat betaald wordt uit het Wijkgebonden Leefbaarheidsbudget (WGLB).

Het WGLB is dit jaar ingesteld in Krakeel. Er is 27.000 euro beschikbaar voor projecten, waarvoor ideeën door de bewoners zelf zijn aangedragen. Half maart was er een verkiezingsavond, waar wijkbewoners konden stemmen over het beste project. Het idee van Bobby Meints voor een fietscrossbaan kreeg de meeste stemmen.

Bulten en bochten

De crossbaan wordt ongeveer 35 meter lang en bestaat uit een aantal zandbulten en een schuine bocht, waar de kinderen op hun fiets 'vol gas' doorheen kunnen. Aannemer Zuidema legt woensdag vanaf 13.15 uur de baan aan. Bobby geeft dan aanwijzingen over de loop van het parcours.

Een leefbaarheidbudget waarover bewoners zelf beschikken is nieuw in Nederland. In twee gemeenten, Vlaardingen en Hoogeveen, wordt het op dit moment uitgeprobeerd. De achterliggende gedachte is dat de betrokkenheid bij de wijk toeneemt als bewoners zeggenschap krijgen over een budget. Zo wordt de leefbaarheid in de wijk vergroot.

Het Wijkgebonden Leefbaarheidsbudget wordt gedragen door een projectgroep, waarin het Wijkplatform, een aantal onafhankelijke bewoners, de gemeente, de woningcorporaties Woonconcept en Domesta en de Stichting Welzijnswerk zitten.

© Copyright Gemeente Hoogeveen