Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken 8 april 2003

UITNODIGING AAN DE MEDIA

Staatssecretaris van Ardenne neemt woensdag 9 april om 9.30 uur het rapport 'Een eerlijke kans', het onderwijsrapport van de Global Campaign for Education (GCE) in ontvangst. Twee Keniase en twee Nederlandse kinderen zullen haar dit rapport overhandigen dat over meisjes en de toegang tot basisonderwijs gaat.

Na de ontvangst spreekt de staatssecretaris kinderen uit de groepen 7 en 8 van 4 basisscholen uit Den Haag toe. Deze kinderen volgen om 10.00 uur "De grootste les ooit", die wereldwijd aan 410.000 kinderen wordt gegeven. In Nederland doen ca. 30.000 kinderen aan deze les mee. "De grootste les ooit" is een recordpoging om de wereldleiders aan hun beloftes te herinneren over onderwijs.

De media kan deze overhandiging en de les bijwonen.

Het rapport geeft een overzicht van de onderwijsproblematiek en de onderwijscampagne vestigt met de inventarisatie de aandacht op de twee belangrijkste afspraken tussen overheden, VN-organisaties en de Wereldbank:


· in 2005 moeten er evenveel meisjes als jongens naar school gaan en

· in 2015 moeten alle kinderen de basisschool kunnen afmaken.
Maar zonder extra inspanningen en extra geld kunnen die onderwijsdoelen niet worden gerealiseerd. Donoren steunen onderwijs nu met 1,5 miljard dollar per jaar. Het rapport constateert dat er per jaar 5,6 miljard dollar nodig is om de in 2000 vastgestelde onderwijsdoelen te behalen.

Nu kan één op de zes volwassen mensen op de wereld niet lezen of schrijven. Het merendeel van deze ruim 860 miljoen mensen is vrouw. Nog eens 115 miljoen kinderen, van wie 65 miljoen meisjes, gaan niet naar de basisschool. En dat terwijl juist onderwijs mensen kan verlossen van armoede en onderontwikkeling. Onderwijs leidt tot minder armoede, een hogere levens-verwachting, betere gezondheid en minder kindersterfte.

De Global Campaign for Education is een internationale coalitie, opgericht in 1999, die zich inzet voor onderwijs voor iedereen. Ruim 400 ontwikkelingsorganisaties en vakbonden zijn lid van deze coalitie. In Nederland zijn dat Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan), Novib en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Medeparticipanten aan de organisatie van 'De Grootste Les Ooit' zijn het Ministerie van Buitenlandse Zaken/ Ontwikkelingssamenwerking en het International Institute for Communication and Development (IICD). Meer informatie is te vinden op www.campaignforeducation.org