EVD

China: nieuwe verpakkingseisen

---

Alle zendingen die naar China worden verscheept, moeten óf van een fytosanitair certificaat zijn voorzien óf van een 'Non wood Packing Declaration' indien geen hout gebruikt wordt. Onder wood packaging wordt verstaan: hout of houtproducten dat gebruikt wordt voor ondersteuning, bescherming of transport van goederen. Uitgezonderd zijn papier en bewerkte producten zoals spaanplaat, osb, multiplex, fineer, mdf en hdf, die tot stand komen door een productieproces met hoge temperatuur en/of hoge druk. Ook stuwhout dat het schip niet verlaat, is uitgezonderd van de maatregel.

Fytosanitair certificaat
Vanaf 1 oktober 2002 moet verpakkings- en/of stuwhout, dat wordt verzonden (met goederen) van de EU naar China:

* vrij zijn gemaakt van schors;

* een begassing, warmtebehandeling of andere door China erkende effectieve desinfecteerbehandeling ondergaan hebben;
* en van een merkteken zijn voorzien.

China vereist dat alle zendingen worden voorzien van een fytosanitair certificaat, waarmee wordt aangegeven dat het materiaal een geaccepteerde behandeling heeft ondergaan. Voor goederen/exportzendingen, waarbij geen verpakkings- of stuwhout is toegepast, wordt een door de exporteur opgemaakte Declaration of Non Wood Package vereist. De door China geaccepteerde behandelingen en de bijbehorende handelwijze zijn: warmtebehandeling; begassing met methylbromide en overige methoden.China hanteerde tot 1 januari 2003 een 'soepel' beleid. Dit hield in dat het verpakkingshout niet noodzakelijkerwijs van een merkteken hoefde te zijn voorzien. Lage buitentemperaturen hebben er voor gezorgd dat er ruimschoots vóór 1 januari 2003 met het begassen is gestopt. Nu het begassen als behandelingsmethode weer in beeld komt (temperatuur >10 graden Celsius) wordt de problematiek weer actueel. Dit betekent dat begassen als behandeling alleen mogelijk is indien op het behandelde hout de verplichte merktekens zijn aangebracht. Merktekens mogen niet overdraagbaar zijn. (Het aanbrengen van stickers e.d. aan de buitenzijde van behandelde containers is dus niet meer toegestaan, ook merktekens welke d.m.v. nieten aangebracht worden zijn niet toegestaan.)

FAO-normen
De FAO-standaard voor verpakkingshout, waarop het beleid is gebaseerd, geeft aan dat hout behandeld moet zijn (heat treatment of begassen met Methyl bromide) én voorzien moet worden van een (voorgeschreven) merkteken. Er wordt geen melding gemaakt dat de geldigheid van een behandeling met Methylbromide van beperkte duur is. Dit betekent dat er geen beperking (was drie weken) meer is voor de geldigheidsduur van de begassing van verpakkingshout.

Declaration of Non Wood Package
Indien de zending geen verpakkings- of stuwhout bevat moet een Declaration of Non Wood Package door de exporteur worden opgesteld. Een standaard model is niet beschikbaar. Een dergelijke verklaring zou er als volgt uit kunnen zien:

· Papier met briefhoofd van de exporteur.

· Tekst 'Declaration of Non Wood Package' vermelden.

· Tekst: 'We hereby declare that the consignment as loaded in container number(s) - containernummers vermelden - does not contain any wood.'

· Onderschrift: datum, naam bedrijf + handtekening.

· Dit document moet worden gestempeld en getekend met de opmerking dat het 'true and correct'' is.

Problemen
Voor problemen met zendingen die ergens in China zijn opgehouden of vastgezet kunt u contact opnemen met:
Mr. Wang Yiyu, Deputy Director of AQSIQ
A10, Chaowaidajie
Beijing 100020 PR China
Tel.: (00) 86 1065994146
Fax: (00) 86 1065993847
E-mail: wangyiyu@aqsiq.gov.cn

08.04.2003
---

Bron: Plantenziektenkundige dienst (10p.)
Nummer: 94789
Zie ook:
China: producteisen

Open het originele document via:
Open brondocument
Wat is InfoPlus?

De volledige tekst is op te vragen via het formulier kopieaanvraag. Vermeld steeds uw eigen faxnummer. Wij versturen géén kopieën per e-mail, alleen per fax of per post. Kosten: bij meer dan 50 pagina's 0,20 euro per pagina en 5,00 euro administratiekosten. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de informatiemanager CHINA (Annette Kreisel), e-mail CHINA, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 88 41.