Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 9 april 2003

Daling wachtlijsten gezondheidszorg zet door

Het boter-bij-de-vis principe in de gezondheidszorg blijft zijn vruchten afwerpen. In 2002 zijn de wachtlijsten in de ziekenhuiszorg, thuiszorg, verpleeghuiszorg en geestelijke gezondheidszorg opnieuw gedaald. Zorgverzekeraars Nederland doet deze constatering in de Voorjaarsbrief zorg 2003 die dinsdag 8 april naar minister De Geus van Volksgezondheid is verzonden. In de brief vragen de zorgverzekeraars om een verruiming van het budget om de extra uitgaven in 2003 te kunnen financieren.

Wachtlijsten ziekenhuiszorg

In november 2002 constateerde Zorgverzekeraars Nederland al een trendbreuk in de productie van ziekenhuiszorg voor de eerste helft van 2002. Deze positieve ontwikkeling zet zich in de tweede helft van 2002 voort. Over het hele jaar zijn het aantal opnamen, polikliniekbezoeken en dagopnamen met resp. 3,7%, 3,3% en 11,3% gestegen.

Het aantal wachtenden blijft dalen. Stonden in november 2001 nog 159.630 personen op de wachtlijst, een jaar later was dit aantal met 15.610 gedaald naar 144.020 personen. Over het algemeen neemt de wachtduur ook af. Mensen op een wachtlijst voor een opname of een dagopname hoeven minder lang te wachten. De daling in wachtduur geldt in het bijzonder voor de groep 'lang-wachtenden' (mensen die langer dan zes weken op zorg moeten wachten).

Wachtenden care

Voor het eerst blijkt dat in de drie care-sectoren de wachtlijsten daadwerkelijk afnemen. In de sector verpleging en verzorging (thuiszorg, verpleeghuiszorg en verzorgingshuiszorg) is het aantal wachtenden in 2002 zelfs met een kwart gedaald (van 99.000 naar 74.000 mensen). Dit resultaat is mede te danken aan de oplevering van nieuwe verpleeghuizen. Het resultaat is des te opmerkelijker omdat de vraag naar zorg (aantal nieuwe indicaties en aantal uren per indicatie) ook flink gestegen is.

In de geestelijke gezondheidszorg waren de wachtlijsten eind 2002 met 2% gedaald tot 74.700 wachtenden.

Het aantal nieuwe indicaties in de gehandicaptenzorg is met 40% toegenomen. In 2002 zijn bijna 12.000 mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap meer geholpen. De wachttijden voor wonen en dagbesteding zijn behoorlijk gedaald. Door de gestegen vraag naar kortdurende zorg is het totaal aantal wachtenden in de gehandicaptenzorg echter met 30% gestegen.

Budgetverruiming

De extra middelen in de gezondheidszorg sorteren dus effect, en de zorgverzekeraars vragen minister De Geus dan ook om het succesvolle beleid voort te zetten. Om de extra uitgaven in 2003 te financieren is een verruiming van de budgetten van de ziekenfondsen noodzakelijk.

Bijlagen: Voorjaarsbrief 2003