Ingezonden persbericht

Bijgebouwen en overkappingen

Gewijzigde woningwet 2003

Sinds 1 januari 2003 is de Woningwet gewijzigd. Daarmee is de meldingsplicht vervallen en neemt de mogelijkheid om bouwvergunningvrij te bouwen toe. De lichte bouwvergunning heeft zijn intrede gedaan, afhandelingstermijnen van bouwvergunningsaanvragen zijn korter en de indieningsvereisten bij een aanvraag zijn voortaan bij alle gemeenten hetzelfde. In Wijzer zullen de komende weken diverse onderwerpen uitgelicht worden. We willen beginnen met bijgebouwen en overkappingen.

Bijgebouwen en overkappingen
Een bijgebouw staat niet in directe verbinding met het woonhuis, denk hierbij bijvoorbeeld aan een tuinhuisje, schuur of garage. Een overkapping is een open constructie, zoals een carport.

De voor- en achterkantbenadering
Belangrijk is waar u het bijgebouw of de overkapping wilt bouwen. In de regel geldt dat alles wat grenst aan de openbare weg of groen, zoals de voorkant van het huis en bij hoekwoningen ook de zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een bijgebouw of overkapping aan de voor- of zijkant van een woning meestal niet bouwvergunningvrij worden gebouwd.

Bouwvergunningvrij
Om bouwvergunningvrij een bijgebouw of overkapping te bouwen moet u aan enkele voorwaarden voldoen. Voorbeelden van voorwaarden zijn: Het bijgebouw of de overkapping mag alleen worden gebouwd bij een bestaande woning of bestaand woongebouw.
Het bijgebouw of de overkapping mag maar één bouwlaag hebben en moet op grond staan.
Het bijgebouw of de overkapping mag niet hoger zijn dan 3 meter, gemeten vanaf het aansluitende terrein.
Als u het bijgebouw of de overkapping bouwt op een achtererf, dan moet de afstand tussen het bijgebouw of de overkapping en de weg of het openbaar groen aan alle zijden meer dan 1 meter zijn.
Als u het bijgebouw of de overkapping bouwt op een zijerf dat niet naar de weg of het openbaar groen gekeerd is, dan moet de afstand tussen het bijgebouw of de overkapping en het voorerf tenminste 1 meter zijn. Als de bruto vloeroppervlakte van het bijgebouw of de overkapping meer dan 10m2 is, moet de afstand tot het erf van uw buren tenminste 1 meter zijn.
Het bouwen van het bijgebouw of de overkapping mag niet tot gevolg hebben dat het zij- of achtererf waarop u bouwt voor meer dan de helft is volgebouwd.
Het bijgebouw of de overkapping mag niet gebouwd worden bij een tijdelijk bouwwerk, een monument of een woonwagen.

Bouwbesluit
Houdt u er rekening mee dat altijd moet worden gebouwd in overeenstemming met het Bouwbesluit. Dit is een landelijke regeling waarin de technische eisen staan waaraan bouwwerken minimaal aan moeten voldoen. Deze regels gelden dus ook voor bouwwerken die op grond van de gewijzigde Woningwet vergunningvrij zijn.

Controle
Tijdens de bouw, maar ook na afloop van de bouw kan een inspecteur van het team Bouw van de afdeling Toezicht & Handhaving komen controleren of gebouwd wordt volgens de Woningwet en/of het Bouwbesluit. Als geconstateerd wordt dat er strijdig wordt gebouwd, dan kan de bouw worden stilgelegd of kan aanpassing van het bouwwerk worden geëist.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de vernieuwde Woningwet of twijfelt u of uw bouwplannen bouwvergunningvrij zijn? U kunt contact opnemen met de afdeling Vergunningen, telefoon: (038) 498.2728.
Uitgebreide brochures over dit onderwerp zijn verkrijgbaar bij het informatiecentrum van de Gemeente Zwolle, Grote Kerkplein 15. Verder kunt u alle voorwaarden lezen op www.vrom.nl/woningwet. Op deze site is een hulpprogramma te vinden waarmee u kunt beoordelen of uw bouwplan wel of niet bouwvergunningvrij is.

Tip!
De Woningwet kan bepalen dat u vergunningvrij kunt bouwen; u heeft hiervoor dus geen toestemming van de gemeente nodig. U heeft wel te maken met het burenrecht. Raadpleeg daarom eerst uw buren over uw verbouwingsplannen. In veel gevallen wordt u het samen wel eens, wellicht na een kleine aanpassing van uw plan! Het kan u veel ergernissen besparen.

In de volgende Wijzer leest u meer over dakkapellen.


---