Politie Amsterdam-Amstelland

Resultaten Ter Plaatse

9-4-2003. In de zaken van een brutale inbraak aan de J.J. Viottastraat waarbij een duur plasmascherm werd ontvreemd en de overval op een woning aan Kempering zijn arrestaties verricht. Ook over de gestolen Griekse munten uit het Allard Pierssonmuseum kwam een belangrijke tip binnen.

Bedankt voor uw medewerking.

---

Honderden misdrijven opgelost

31-3-2003. Afgelopen dinsdag heeft het Tienerteam van bureau Meer en Vaart acht jongens in de leeftijd van 16 tot 21 jaar aangehouden die verantwoordelijk worden gehouden voor enkele honderden misdrijven. Het gaat voornamelijk om inbraken bij bedrijven, boxen en scholen en diefstallen uit autos. Bij huiszoekingen werden grote hoeveelheden gestolen goederen aangetroffen. Alle verdachten hebben een bekentenis afgelegd. Zij zijn afgelopen vrijdag voor de rechter-commissaris geleid.

Aanleiding voor het onderzoek waren signalen van bewoners uit de omgeving van het Dijkgraaf- en Ecuplein over een enorme stijging van de criminaliteit. De buurtregisseurs hebben bij de inventarisering een belangrijke rol gespeeld. Onder supervisie van de officier van justitie van het parket Amsterdam werd een uitgebreid onderzoek gestart. Hierbij werd het Tienerteam van de Recherche van bureau Meer en Vaart ingezet en niet zonder succes. Uit technisch en tactisch onderzoek bleek dat een groep jeugdigen kon worden aangewezen voor de stijging van de criminaliteitscijfers en de onveiligheidsgevoelens in de omgeving van het Dijkgraaf- en Ecuplein. Afgelopen dinsdag werden ongeveer 50 politiemensen ingezet om op 9 locaties woningen binnen te vallen om de verdachten aan te houden.

Talloze misdrijven
De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor: 2 straatroven, 3 bedreigingen van buurtbewoners, 2 openlijke geweldplegingen, één schietpartij in Amstelveen, 25 inbraken in bedrijven, 5 inbraken in scholen, 100 inbraken in boxen, 20 diefstallen van autos, 200 diefstallen uit auto´s, 10 bromfiets- dan wel motordiefstallen, 20 fietsdiefstallen en 3 ramkraken. Deze feiten werden voornamelijk gepleegd in de omgeving van het Dijkgraafplein en het Ecuplein. Er werden ook delicten gepleegd in Badhoevedorp, Amstelveen, Aalsmeer, Uitgeest, Hillegom, Lisse, Purmerend en Beverwijk.

Bij de huiszoekingen zijn grote hoeveelheden gestolen goederen teruggevonden, waaronder o.a. 40 computers, 20 GSMs, sieraden, kleding, fietsen, bromfietsen en kleine handwapens. Veel van deze gestolen goederen gingen naar de zwarte markt in Beverwijk.

Het onderzoek wordt vervolgd.

---

Getuigen caféoverval gezocht

4-4-2003. Vannacht rond kwart voor vier is er een gewapende overval geweest op een café in de Vinkenstraat. Een medewerker wilde het café sluiten, toen hij op hardhandige wijze naar binnen werd geduwd door twee gemaskerde mannen met bivakmuts. Eén van de mannen had een mes in zijn handen en begon meteen op het 62-jarige slachtoffer in te steken. Deze raakte gewond en werd later behandeld door de GG en GD. De daders gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.

De politie is op zoek naar getuigen, die de twee verdachten in de buurt van de plaats van het misdrijf hebben gezien.

Signalement

een lange en kleinere man

beiden hadden donker gekleurde bivakmutsen

beiden droegen mogelijk handschoenen

Heeft u informatie met betrekking tot dit misdrijf, bel dan (020) 559 23 21.

---

21 Wapens bij preventief fouilleren

7-4-2003. Afgelopen vrijdagavond en zaterdagochtend heeft de politie preventief fouilleeracties gehouden in de Binnenstad. Op de openbare weg werden 598 personen en 143 autos gecontroleerd. Hierbij werden 21 wapens (voornamelijk messen) in beslag genomen. Opmerkelijk was dat bij controles in zeven horecagelegenheden bij 209 personen geen enkel wapen werd aangetroffen. Tijdens de actie werden zeven personen voor andere zaken aangehouden: Drie personen voor het bezit van verdovende middelen, twee automobilisten in verband met alcoholgebruik en twee personen die illegaal in Nederland verblijven. Lees meer over het hoe, wat, waar en waarom van preventief fouilleren.

---

Vrijwilligerswerk doen

Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen.
---

Drie gewonden bij aanrijding

8-4-2003. Gisteravond raakten bij een aanrijding op de Beneluxbaan in Amstelveen drie personen gewond. Twee inzittenden werden door de brandweer bevrijd. Een derde slachtoffer kwam met de schrik vrij. Allen zijn naar een ziekenhuis vervoerd.
De aanrijding ontstond rond halfacht toen een automobilist stopte om een gevallen bromfietser te helpen. Een achteropkomende bestuurder zag dit te laat en knalde op zijn voorganger. Die raakte hierdoor van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. De inzittenden van deze auto raakten bekneld. De andere automobilist kwam met de schrik vrij. De bromfietser bleek niets te mankeren. Hij liet zijn gegevens achter en maakte zich uit de voeten omdat hij een dringende afspraak had.
---
Judo brengt redding
8-4-2003. Gistermiddag rond kwart over twaalf werd een 41-jarige man in het Oosterpark aangehouden op verdenking van een poging tot straatroof. Hij zou een 26-jarige man met een steekvoorwerp bedreigd hebben en geld geëist hebben. Het slachtoffer wist zich met judotechnieken te verdedigen waarop de berover zich gewonnen gaf. Straatdealers gearresteerd
8-4-2003. Gistermiddag werden in Amsterdam-Zuidoost twee straatdealers en een klant op heterdaad betrapt en aangehouden. Daarbij werden tientallen bolletjes met verdovende middelen en een verboden luchtdrukwapen in beslag genomen.
Egeldonk
Bij Egeldonk zagen surveillerende agenten dat een dealer zijn waren aanbood aan een klant. Beide personen (19 en 22 jaar) werden gearresteerd. De venter had drie bolletjes harddrugs op zak. Een onderzoek in zijn woning leverde nog een kleine voorraad bolletjes op en een verboden luchtdrukwapen.
Bijlmerpark
In het Bijlmerpark visten agenten een dealer uit de bosjes die nog een straf van 14 dagen moest uitzitten. Bij fouillering werden 57 bolletjes met verdovende middelen aangetroffen. De drugs zijn in beslag genomen en de verdachte werd ingesloten.