Nieuw-Vlaamse Alliantie


Meer dan 30 oud-VU-parlementsleden steunen de N-VA (08/04/03)

Meer dan 30 oud-parlementsleden van de Volksunie ondersteunen de N-VA met een oproep op de N-VA-webstek en in het ledenmagazine Volle Manen. In vijf kernachtige punten zeggen ze waarom de N-VA erin moet zodat Vlaams-nationalisten verder kunnen werken aan Vlaanderen! Een aantal van hen steunen de N-VA-kandidaten ook als lijstduwers zoals Jean-Pierre Pillaert (Senaat 11de opvolger), Georgette De Kegel (Senaat 12de opvolger), Jan Caudron (Senaat 13de opvolger), Jean-Marie Bogaert (West-Vlaamse Kamerlijst lijstduwer bij de opvolgers) en Walter Luyten (Antwerpse Kamerlijst lijstduwer bij de opvolgers).

Vlaams-nationalisten moeten verder kunnen werken aan Vlaanderen

Na lezing van het verkiezingsplatform van de Nieuw-Vlaamse Alliantie vinden ondergetekenden, oud-parlementsleden van de Volksunie, zich terug in de doelstellingen van deze Vlaams-radicale partij. De N-VA koppelt, in het verlengde van het ideeëngoed van de Volksunie, de erfenis van het verleden aan de zorg voor de toekomst. Met het oog op de verkiezingen van 18 mei a.s. vatten ondergetekenden hun voorzet ten bate van de N-VA in vijf punten samen.

1. Partijprogrammas zijn almaar inwisselbaarder geworden. Partijprofielen vervagen door overloperij en kartelvorming. Het ontbreekt de kiezers aan houvast. In hun vrees stemmen te verliezen, nemen partijen steeds minder gedurfde standpunten in en gaan steeds meer op elkaar gelijken. Het verwijt dat ze vooral met zichzelf bezig zijn is terecht. Uit het N-VA-programma echter spreekt duidelijk de grote zorg voor burgerzin en groei naar een samenhorige gemeenschap met rechten en plichten, normen en waarden.

2. Zowel op het federale als op het regionale vlak hebben de paars-groene coalities de burgers in verwarring gebracht. Politiehervorming, nachtvluchten, drugswetgeving, justitie, vredesproblematiek of overheidsbedrijven, telkens blijven twijfel en onbeslistheid achter. De vraag naar duidelijkheid, ernst en eerlijkheid klinkt klaarder dan ooit.

3. Door de starre onwil om de deelstaten homogene bevoegdheidspakketten toe te kennen, wordt de Belgische knoop nog meer onontwarbaar. Schrijnend voorbeeld daarvan is het gebrek aan een doelgericht beleid voor tewerkstelling. Terwijl de internationale organisatie OESO voorstelt de zorg voor arbeid te organiseren op het regionale vlak voert de federale minister een politiek die de plannen van de deelstaten doorkruist en onmogelijk maakt. Vlaams zelfbestuur moet ook hier, door beter bestuur, naar meer werk voor meer mensen leiden.

Ook de vraag om Vlaanderen een eigen ontwikkelingssamenwerking te laten voeren, is een lege doos gebleken.

4. De onbehouwen wijze waarop de regeringspartijen de kieswet naar hun hand hebben gezet , is onrustwekkend. Toelaten dat schijnkandidaten zich verkiesbaar stellen zonder te willen zetelen, is een aanfluiting van de democratie. Het snijden van de kieskringen op maat van de grote politieke families is dat evenzeer. Door het invoeren van de kiesdrempel van 5% wordt gepoogd, het humane Vlaams-nationalisme en iedere vernieuwing uit de parlementen te bannen.

De N-VA erin! is een terecht antwoord op deze ondemocratische maatregel.

5. In de voorbije halve eeuw heeft het democratische Vlaams-nationalisme een doorslaggevende rol gespeeld in de hervorming van België. Maar het werk is niet af. Vlaanderen moet de eigen inkomsten zelf kunnen beheren en aanwenden. Het moet zelf welvaart en welzijn kunnen bevorderen. De nabuurschap met welvarende regios, Wallonië inbegrepen, is een Vlaams belang. Maar de Vlaamse Gemeenschap moet zélf kunnen bepalen, hoe zwaar de financiële solidariteit met Wallonië weegt. Deze solidariteit heeft bovendien pas zin wanneer de ontvanger er ook beter van wordt. Tenslotte moet Vlaanderen naast de andere regios van Europa, een volwaardige stem hebben in de EU-instellingen.

Om al deze redenen roepen ondergetekenden op, de kandidaten op de N-VA-lijsten te steunen zodat Vlaams-nationalisten verder aan de toekomst van Vlaanderen kunnen werken.

DE ONDERTEKENAARS ZIJN ALLEN OUD-PARLEMENTSLEDEN VAN DE VOLKSUNIE

Lieven Bauwens, Gerard Bergers, Frans Blancquaert, Jean-Marie Bogaert, Michel Capoen, Jan Caudron, Hans De Belder, André De Beul, Firmin Debusseré, Raf Declercq, Georgette De Kegel, Hugo Draulans, Rob Geeraerts, Pieter Leys, Thieu Lowis, Walter Luyten, Bob Maes, Reimond Mattheyssens, Oktaaf Meyntjens, Paul Peeters, Walter Peeters, Willy Persyn, Jean-Pierre Pillaert, Jos Truyen, Lode Van Biervliet, Jules Van Boxelaer, Jaak Vandemeulebroucke, Guido Van In, Toon Van Overstraeten, Franz Vansteenkiste, Luk Vansteenkiste, Jan Verniers.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Oud-parlementsleden van de Volksunie

Meer informatie:
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: info@n-va.be
Url: www.n-va.be