Ingezonden persbericht


RVZ-voorzitter pleit voor meer transparantie in zorgmarkt

De Meern, 9 april 2003 - Floris Sanders, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg, heeft een krachtig pleidooi gehouden voor meer transparantie in de prestaties van zorgverleners. Tijdens de rondetafelconferentie 'Zorg: een dynamische constante' van Atos KPMG Consulting ging de top van Nederlandse zorgverzekeraars in discussie over actuele vraagstukken in de zorgsector. Sanders wil dat resultaten van medische ingrepen openbaar worden gemaakt. Daarnaast pleit hij voor een invoering van eigen betalingen, om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden en de positie van de burger als klant van de gezondheidszorg te versterken.

Sanders verwijst onder meer naar de Verenigde Staten, waar de resultaten van hartchirurgie openbaar zijn. "Hierbij worden de zogenoemde 'risk adjusted mortality rates' bekend gemaakt. Dat zijn de percentages van operaties met een dodelijke afloop, gecorrigeerd naar risico. Uit deze gegevens blijkt dat de resultaten per chirurg sterk verschillen. Door patiknten hierin inzicht te bieden, zijn zij veel beter in staat welbewust voor een arts te kiezen. In Nederland is deze informatie niet openbaar."

Bovendien is Sanders pleitbezorger van een drastische beperking van het aantal Diagnose Behandel Combinaties (DBC's). Deze beschrijven zorgproducten die van tevoren zijn gedefinieerd. De RVZ-voorzitter maakt zich sterk voor een snelle clustering van de voorgestelde vierduizend DBC's naar enkele honderden. Alleen op basis van enkele honderden zorgproducten kunnen rekle onderhandelingen over prijs, volume en kwaliteit tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars worden gevoerd. Sanders verwacht dat de administratie daardoor overzichtelijker en beperkter wordt, wat bovendien de kans op het maken van fouten verkleint.

Eigen bijdrage
Sanders stelt dat ook de financiering van de zorg aan herziening toe is. "Ook in Nederland ontkomen we niet aan moeilijke ingrepen in de financiering. Nu al staat vast dat de kosten fors zullen stijgen. We staan nu voor de vraag hoe we dit gaan financieren." Sanders stelt voor om een eigen bijdrage van enkele tientallen tot honderd euro per behandeltraject te introduceren. "Voor een deel kan dit fiscaal worden gecompenseerd. De belangrijkste voordelen van zo'n maatregel zijn dat de consument een meer overwogen keuze maakt, voordat hij een beroep doet op zorg en beter gaat letten op de kwaliteit van de zorg die hij voor zijn geld krijgt."

Over Atos KPMG Consulting
Atos KPMG Consulting is een befaamd, internationaal managementadviesbureau dat actief is in zeer uiteenlopende industriekn en voor overheden. De ruim zeshonderd consultants van Atos KPMG Consulting wijzen klanten de weg bij het oplossen van de complexe en multidisciplinaire organisatievraagstukken die voortkomen uit de voortdurende verandering van de markten waarin zij opereren. Daarbij kan het gaan om het ontwikkelen of implementeren van een business- of IT-strategie, begeleiding van medewerkers bij transities of het opzetten van samenwerkingsverbanden. Atos KPMG Consulting maakt sinds 2002 deel uit van Atos Origin. Deze toonaangevende internationale IT-dienstverlener stelt haar klanten in staat hun visie om te zetten in resultaten door de toepassing van strategische advisering, systeemintegratie en managed operations. Atos Origin genereert jaarlijks een omzet van meer dan 3,2 miljard euro. Het bedrijf is wereldwijd actief voor top-500 ondernemingen in meer dan dertig landen. Er werken ruim 28.000 mensen, van wie circa 9.000 in Nederland. Voor meer informatie kunt u de website van Atos KPMG Consulting bezoeken: www.atoskpmgconsulting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie (