Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Uitspraak Hoge Raad inzake keuze verzamelinkomen

De Voorzitter van de Eerste
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2366697

9 april 2003

In antwoord op uw bovengenoemde brief (verzoekschrift van mw. F.H.C. Bakermans) deel ik u het volgende mee.

In de bovenvermelde brief schrijft mw. Bakermans dat zij begrijpt waarom haar echtgenoot niet ziekenfondsverzekerd is en dat zij op de hoogte is van de regelgeving. Zij vindt echter dat de regelgeving niet deugt en dat ook niet iedereen over één kam zou mogen worden geschoren.

In de brief van 26 februari jl. is aangegeven dat voor zelfstandigen het verzamelinkomen bepalend is voor de vraag of iemand voldoet aan de voorwaarden voor ziekenfondsverzekering. Dat het verzamelinkomen is gekozen als grondslag voor de ziekenfondsverzekering van zelfstandigen heeft te maken met de wens de verzekeringsplicht voor de Ziekenfondswet afhankelijk te stellen van het draagkrachtbeginsel. Dit is tijdens de parlementaire behandeling uitvoerig ter sprake gekomen. Als iemand inkomen heeft boven een bepaalde loon- of inkomensgrens, is de ziekenfondsverzekering niet de voor die persoon meest aangewezen vorm van verzekering.

Onlangs heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een geschil waarbij onder meer de keuze van de wetgever voor het verzamelinkomen als grondslag voor de ziekenfondsverzekering voor zelfstandigen in geding was (HR, 21 februari 2003, 36.558; gepubliceerd in www.rechtspraak.nl, nr. AD 9782). Daarbij is ook de samenstelling van het inkomen aan de orde geweest. De Hoge Raad heeft in deze uitspraak overwogen dat de wet en de daarop gebaseerde regelgeving niet in strijd is met enig algemeen beginsel van behoorlijk bestuur.
Mede gelet op deze uitspraak wordt geen wijziging van de regelgeving overwogen.

Ik vertrouw er op u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

Uitspraak Hoge Raad inzake de keuze voor het verzamelinkomen als grondslag voor de ziekenfondsverzekering voor zelfstandigen 1. Uitspraak Hoge Raad inzake de keuze voor het verzamelinkomen als grondslag voor de ziekenfondsverzekering voor zelfstandigen Externe link, 21-2-2003