Gemeente Den Haag

2003-04-08: Gemeente Den Haag besluit tot plaquette voor Engelandvaarders op de boulevard van Scheveningen
---

De gemeente Den Haag heeft besloten om een plaquette te plaatsen op de boulevard van Scheveningen die herinnert aan de landingen van de Engelandvaarders Erik Hazelhoff Roelfzema, Chris Krediet en Peter Tazelaar in de winter van 1941-42. De plaquette wordt aangebracht aan de reling van de boulevard, ter hoogte van het Kurhaus. Op die plek voerden de drie Engelandvaarders tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende landingen uit met als doel een betrouwbaar contact tot stand te brengen tussen Koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering in Londen en het verzet in bezet Nederland. Deze acties zijn later vooral bekend geworden door het boek en de film Soldaat van Oranje.

De plaquette is ontworpen in overleg met de Stichting Genootschap Engelandvaarders en wordt onthuld op 24 april 2003 in aanwezigheid van onder meer Hazelhoff Roelfzema, de zoons van Tazelaar en Krediet, oud-Engelandvaarders en leden van de overkoepelende verzetsorganisaties.

Soldaat van Oranjestrand
"Vorig jaar verzocht historicus Willem Post de gemeente om een gedeelte van het strand in Scheveningen te vernoemen naar de Soldaat van Oranje", aldus wethouder Bruno Bruins (Verkeer, Binnenstad en Monumenten). "We hebben vervolgens in overleg met de Stichting Genootschap Engelandvaarders en de heer Hazelhoff Roelfzema gekozen voor een plaquette die het strand de geuzennaam Soldaat van Oranjestrand meegeeft en tegelijkertijd herinnert aan alle 1800 Engelandvaarders die in de oorlog met gevaar voor eigen leven naar Engeland ontnapten. Het is anno 2003 nauwelijks voor te stellen dat Engelandvaarders en verzetsstrijders daar midden in de winter hun leven waagden voor onze vrijheid. De vrijheid die juist op die plek in Scheveningen iedere zomer weer uitbundig wordt gevierd. Ik vind het belangrijk dat jongeren en toekomstige generaties daar aan herinnerd worden."

Volgens de voorzitter van het Genootschap Engelandvaarders Rudi Hemmes is het goed dat door deze plaquette komende generaties herinnerd worden aan de jonge mensen die zich inzetten voor vrijheid en democratie.

Lespakket
Om de Haagse schooljeugd te betrekken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, biedt de gemeente de Haagse middelbare scholen een lespakket aan over de Engelandvaarders. Het pakket bestaat uit een lesbrief en de film Soldaat van Oranje. Een exemplaar van het pakket wordt tijdens de onthulling van de plaquette uitgereikt aan leerlingen van het Haagse Segbroek college.